Коли завершиться війна, ми матимемо надійні інструменти, щоб гарантувати безпеку України

Про це на прес-конференції за підсумками зустрічі розповів генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, трансляцію вів Sky News..

За словами Столтенберга, підвищення рівня комісії буде значним кроком, який допоможе НАТО створити спільний консультативний форум із Україною, де Україна “буде рівною за столом переговорів”.

“Усі члени Альянсу погодилися, що двері в НАТО залишаються відчиненими. Тільки Україна та Альянс мають право вирішувати з цього приводу, Росія не має права вето, – додав Столтенберг. – І всі члени Альянсу погоджуються, що Україна стане членом НАТО, і ми всі згодні, що зараз найважливіше – забезпечити, щоб Україна перемогла як суверенну та незалежну державу, ми не знаємо, коли завершиться війна, але коли вона завершиться, у нас будуть надійні інструменти, щоб гарантувати безпеку України в майбутньому, а також перервати цикл агресії Росії”.

За словами Столтенберга, міністри мали “хорошу дискусію” з усіх цих питань. Він упевнений, що країни НАТО дійдуть консенсусу щодо них до саміту Альянсу у Вільнюсі.

контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі окупації Криму Росією та збройного конфлікту на Донбасі. Курс на вступ до Альянсу зафіксовано у Конституції України.

У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, у 2020-му Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року у Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначалося, що Альянс підтримує входження України до НАТО.

30 вересня 2022 року – після того, як президент країни-агресора Росії Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку до НАТО за прискореною процедурою.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг 30 листопада заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому їй допомагають члени Альянсу.

Зеленський вважає, що Україна “має отримати рішення щодо алгоритму приєднання до Альянсу”. “Зрозуміло, що ми не можемо вступити до НАТО, поки йде війна. Але усунути невизначеність у сфері безпеки можна і потрібно зараз – це політичне рішення”, – зазначив президент України 4 травня 2023 року.

Саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня. У ньому візьмуть участь близько 40 делегацій країн – членів та партнерів Альянсу. На захід також має прибути Зеленський.

Previous post Пілоти на бойових гелікоптерах відпрацювали вогневу підтримку військ із неба
Next post На Рівненщині громадянин Білорусі шпигував за північним кордоном України