ООН пропонує розпочати підготовку до транзиту російського аміаку через Україну в обмін на розширення “зернової угоди” – ЗМІ

У міру того, як розпочинається підготовча робота, ООН хоче, щоб було проведено паралельні переговори про розширення “зернової угоди”, щоб включити до неї більше українських портів та інших вантажів.

Цього місяця Росія погодилася на двомісячне продовження угоди, але заявила, що ця ініціатива припиниться, якщо не буде виконано угоду, спрямовану на подолання перешкод для експорту російського зерна та добрив.

ООН передала “офіційне звернення до лідерів України, Туреччини та Росії з пропозицією конкретного взаємовигідного алгоритму радикального покращення” роботи “зернового коридору”, повідомило джерело Reuters. Україна та Туреччина погодилися з новою пропозицією, спрямованою на покращення роботи в Чорноморському експортному коридорі зерна, але Росія станом на 30 травня не відповіла, сказало джерело.

Представник ООН Стефан Дюжаррик, якого про цю ситуацію запитали журналісти Reuters на щоденному брифінгу для преси, сказав, що розмови продовжуються.

контекст:

Росія блокувала вивезення української продукції з морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

22 липня у Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна із трьох портів. Україна підписала документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме. Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло із порту Одеси вранці 1 серпня. Також у “зерновому коридорі” брали участь порти Чорноморська та Південного. Завдяки чорноморській “зерновій ініціативі” знизилися ціни на продовольство, це опосередковано врятувало з голоду понад 100 млн осіб, заявили в ООН у жовтні.

Росія погрожувала, що “зернова угода” “припинить своє існування, якщо до 18 травня 2023 року РФ не отримає гарантій виконання її вимог, у тому числі щодо аміаку (Москва добивається його експорту через трубопровід Тольятті – Одеса), і виступала проти “розширення або нескінченного продовження угоди.

Про те, що угода про безпечний експорт українського продовольства через порти Чорного моря розблокована і діятиме до 18 липня, віце-прем’єр-міністр з питань відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив 17 травня.

В уряді України 19 травня назвали Reuters умови для транзиту російського аміаку – “розширення географії [зернового] угоди та списку товарів (для експорту коридором)”.

21 травня в Мінінфраструктурі України заявили, що Росія продовжує блокувати український морський порт Південний та після продовження угоди про “зернову ініціативу”.

Previous post Впродовж доби армія Росії завдала 30 авіаударів та здійснила 56 обстрілів із РСЗВ – Генштаб ЗСУ
Next post 7 найочікуваніших відеоігор літа-2023: Street Fighter 6, Amnesia The Bunker та інші – новини України, Технології