У Казахстані судили двох любителів “російського світу” після розмови з українським блогером – новини України, Світ

В Уральську, Казахстан, суд засудив двох місцевих жителів до позбавлення волі за сепаратизм та розпалювання ворожнечі. Під час стриму у чат-рулетці вони сказали, що у разі нападу Росії на Казахстан вони підтримають росіян. Про це повідомляє місцеве видання “Уральський тиждень”.

Один із блогерів, Денис Рудний, отримав 5 років та 2 місяці в’язниці. Інша блогерка, Крістіна Кольченко, – 5 років. Відбуватимуть покарання вони будуть у колонії середньої безпеки.

Приводом для початку розслідування стала розмова з блогером Паном Василем. Згідно з інформацією у його Facebook, Пан Василь живе у Броварах Київської області. Розмова відбулася 11 лютого 2023 року в чат-рулетці.

Під час розмови Рудний сказав, що місто Уральськ – це споконвічно російське місто, назвало казахомовних казахів “мамбетами” (образливу назву казахів – вихідців із сільської місцевості, аналог російського слова “бидло”) і заявив, що у разі нападу Росії на Казахстан він підтримає росіян.

На відео фігурує також жінка, якій Пан Василь встиг поставити лише одне запитання: “У разі СВО ви за нас будете (очевидно, Пан Василь представився росіянином. – Ред.) чи за казахів? Якщо Росія сюди прийде, ви за кого будете: за казахів чи росіян?”. “За росіян”, – відповіла Кольченко.

Через два дні поліція затримала обох і порушила проти них кримінальну справу за статтею про розпалювання ворожнечі.

Після затримання поліцейські розповсюдили відео, на якому Рудний вибачається перед казахстанцями.

“Мені попався чоловік, який ставив провокаційні питання. На них я дав не зовсім точні відповіді через те, що перебував у стані алкогольного сп’яніння”, – сказав засуджений.

Вирок законної сили не набрав і може бути оскаржено.

Це третій випадок у Західно-Казахстанській області з початку війни РФ проти України, коли громадяни Казахстану в соціальних мережах висловлювалися за те, що казахські міста потрібно віддати Росії. За першими двома випадками, де, як пише видання, висловлювання були ще жорсткішими, справи до суду не дійшли.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Супутники США зафіксували вибух на Каховській ГЕС перед руйнуванням дамби – NYT
Next post Дмитро Кулеба про реакцію ООН на Каховську трагедію: Набрали би в рота дніпровської води з кров’ю, то поводилися б інакше