Вода потроху відступає – голова Херсонської ОВА

Голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін повідомив, що понад 30 населених пунктів на деокупованій території Херсонщини залишаються підтопленими через руйнування Каховської ГЕС, але вода іде на спад, каже посадовець.

«Вода потроху відступає і на ранок її рівень становить 4 метри 19 см», – сказав Прокудін.

За його словами, за ніч рівень води знизився на 26 см.

На правобережжі евакуйовані 2716 осіб, зазначив він. Прокудін каже: на лівобережжі такої позитивної динаміки немає, там «евакуація провалена».

Напередодні ввечері Олександр Прокудін повідомляв, що площа затоплених територій в Херсонській області зменшилася практично вдвічі.

На світанку 6 червня стало відомо про часткове руйнування дамби Каховської ГЕС. Україна звинувачує у підриві греблі Каховської ГЕС Росію. Служба безпеки України 9 червня оприлюднила перехоплення розмови, в якій, як стверджується, російський військовий заявляє, що підрив здійснила російська диверсійна група – не очікуючи наслідків. Автентичність розмови підтвердити неможливо.

Українська влада стверджувала раніше, що російські військові мінували ГЕС на випадок українського наступу. Українські представники наголошують, що гребля проєктувалася із величезним запасом міцності проти зовнішніх впливів, і наголошують, що вона була підірвана зсередини.

Кремль називає руйнування греблі «навмисною диверсією» з боку Києва, не уточнюючи при цьому, що саме могло призвести до її руйнування.

Представники країн Заходу, коментуючи руйнування греблі в ніч на 6 червня, прямо не заявляли про те, що її підірвала Росія, проте все ж таки відзначали відповідальність Москви за те, що сталося – оскільки саме Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого минулого року й окупувала частину Херсонської області (зокрема і Каховську ГЕС), перетворивши її на зону боїв.

Руйнування дамби спричинило затоплення значних територій нижче за течією й обміління водосховища вище. Затоплені десятки населених пунктів, звідки евакуюють людей. При цьому Росія продовжує обстріли Херсонщини на тлі евакуації.

10 червня у МВС повідомили, що внаслідок руйнування Каховської гідроелектростанції 29 людей вважаються зниклими безвісти.

Previous post Бронемашина Senator для ЗСУ — що про неї відомо, характеристики, фото і відео
Next post Підрив Каховської ГЕС — які втрати зазнали росіяни, подробиці та карта