Суровікін знав про плани заколоту ПВК “Вагнер”. Можливо, завдяки йому Пригожин “все ще живий”

Як припускають у Вашингтоні, підтримка заколоту Суровікіним могла б пояснити, чому Пригожин “досі живий”, незважаючи на те, що він захопив великий російський військовий вузол і наказав про збройний марш на Москву.

Генерал, заступник командувача угрупуванням російських військ в Україні Сергій Суровікін наперед знав про плани Пригожина, зазначає видання. Наразі спецслужби США намагаються з’ясувати, чи надавав при цьому Суровікін Пригожину будь-яку допомогу у плануванні заколоту.

NYT із посиланням на близьких до спецслужб співрозмовників пише, що Пригожин не підняв би повстання, якби не вірив, що частина високопоставлених російських військових та чиновників прийдуть йому на допомогу.

Якщо підтвердиться причетність Суровікіна до планування заколоту, це стало б “останньою ознакою чвар”, характерних для військового керівництва Росії з початку війни, яку президент країни-агресора Володимир Путін розв’язав в Україні, і свідчило б про посилення розколу у військовому керівництві. РФ.

Високопоставлені американські чиновники, які розмовляли з NYT, припускають, що підтримка Суровікіна могла б пояснити, чому засновник ПВК “Вагнер” “все ще живий”, незважаючи на захоплення великого російського військового вузла – Ростова-на-Дону – та віддачу наказу про збройний марш на Москву.

Путіну, заявили співрозмовники NYT, тепер доведеться вирішити, чи вірить він у те, що Суровікін підтримував Пригожина, і як на це реагувати.

Джерела видання не виключають, що Путін вирішить покласти всю провину за те, що сталося на Пригожина, і кажуть, що зараз глава Кремля налаштований саме на цей сценарій.

Однак, наголошує видання, якщо будуть надані вагомі докази залучення Суровікіна до підготовки заколоту, у Путіна не залишиться іншого вибору, окрім як усунути генерала, що, “безперечно”, пішло б на користь Україні, яка почала контрнаступ.

Співрозмовники NYT підкреслили, що США та їхні союзники поки мають лише попередню інформацію про заколот, що відбувся в РФ, зазначивши, що офіційні особи намагаються публічно не обговорювати дії Пригожина, щоб не давати російській пропаганді зайвого приводу говорити, що його нібито “організував Захід”.

Суровікін у ніч на 24 червня записав звернення до найманців ПВК “Вагнер”, закликавши їх не брати участі у заколоті, оголошеному Пригожиним. Він виявився одним з небагатьох представників військово-політичної верхівки РФ, хто під час заколоту з’явився в публічному просторі.

контекст:

У РФ 23-24 червня проходив заколот Пригожина. Він назвав те, що відбувається, “маршем справедливості”, а глава Кремля говорив, що це спроба військового заколоту. Вранці 24 червня власник ПВК заявляв про захоплення військових об’єктів Ростова-на-Дону та намір йти на Москву, але ввечері того ж дня Пригожин заявив, що передумав і розгортає колони ПВК “у зворотному напрямку”.

Заява прес-служби Пригожина була опублікована через 20 хвилин після того, як про врегулювання “кризи” заявила прес-служба Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі.

24 червня спікер Путіна Дмитро Пєсков заявив, що за підсумками переговорів Пригожин “піде в Білорусь”, а справу за фактом заколоту, відкриту на нього в РФ, припинять. 26 червня росЗМІ з’ясували, що справа щодо творця ПВК “Вагнер” не закрита.

26 червня прес-служба Пригожина опублікувала аудіообіг, у якому той заявив, що він не мав мети скидати владу в РФ. У той же день Путін виступив із терміновим зверненням, в якому назвав учасників заколоту “зрадниками”, які зробили помилку. Він закликав вагнерівців укласти контракт із міноборони РФ або вийти зі збройного формування. Хто захоче, зможе піти до Білорусі, заявив він.

27 червня ФСБ оголосила про закриття справи про заколот, а міноборони РФ повідомило, що важку техніку ПВК передадуть російській армії.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 27 червня заявив, що Пригожин уже перебуває на території республіки.

Previous post На тлі війни з Україною Росія збільшила експорт агропродукції
Next post Зробіть томатам просте “щеплення” від фітофтори. Знадобиться лише мідний дріт. Подробиці