Уряд Швейцарії відхилив запит оборонного концерну Ruag на продаж Україні 96 списаних танків Leopard 1

Запит відхилений як такий, що суперечить чинному законодавству, а саме закону про військове майно, порушення якого “спричинить коригування політики нейтралітету”.

“Федеральна рада відхилила заявку компанії Ruag AG на продаж 96 бойових танків Leopard 1 A5 для використання в Україні. Швейцарія залишається вірною політиці нейтралітету та її надійності як конституційної держави”, – йдеться у повідомленні.

27 квітня Ruag AG подав заявку до Державного секретаріату з економічних питань (SECO) на передачу 96 неробочих та списаних Leopard 1 A5, які зберігалися в Італії. Передбачалося, що вони пройдуть ремонт у Німеччині та передадуть Україні для боротьби з російською агресією.

Канал SRF, який повідомив про розгляд запиту 2 червня, зазначав, що федеральна влада вже не вперше розглядала цю угоду, на початку 2023 року Ruag вже запитував у довідковому порядку інформацію про можливість отримання експортного дозволу на ці танки. Тоді SECO також дав негативний висновок.

контекст:

Законодавство Швейцарії про нейтралітет забороняє їй продавати озброєння країнам, що воюють. У березні нижня, і верхня палати парламенту Швейцарії також заборонили реекспорт швейцарської зброї в Україну з інших країн.

При цьому 28 лютого 2022 року Швейцарія приєдналася до введених проти РФ санкцій (зокрема проти президента країни-агресора Росії Володимира Путіна). Нейтралітет не заважає “називати речі своїми іменами”, заявив Іньяціо Кассіс, який обіймав тоді пост президента країни.

Новий президент країни Ален Берсе заявив 18 квітня, що Швейцарія засуджує війну, що розв’язана Росією, але збереже нейтралітет і не дозволить реекспорт зброї в Україну для захисту від російської агресії.

Також Швейцарія заблокувала російські активи майже на $8 млрд. і вирішила виділити Україні близько $100 млн. на ремонт енергетичної інфраструктури.

7 червня Рада кантонів – одна з палат парламенту Швейцарії – підтримала поправку, яка може дозволити реекспорт зброї в Україну. У документі пропонується, щоб країни-покупці швейцарської зброї все одно підписували документ про заборону реекспорту третім країнам, проте його термін може бути обмежений до п’яти років. Реекспорт буде можливим лише для країн призначення, які не порушують права людини та не використовують зброю проти цивільного населення.

15 червня президент України Володимир Зеленський, виступаючи перед парламентом Швейцарії, закликав його дозволити реекспорт зброї до України.

Previous post Рада ухвалила новий закон про доплати військовим
Next post ЄБРР та Швейцарія надають 60 000 грантових місць для навчання українських підприємців на освітній платформі Prometheus