Мінфін України закликав світ визнати РФ юрисдикцією з високим рівнем ризику за фінансування ПВК “Вагнер”

У міністерстві нагадали, що напередодні президент РФ Володимир Путін у своїй промові заявив, що Росія повністю фінансувала ПВК “Вагнер” з федерального бюджету та виплатила близько $1 млрд грошової підтримки та винагород та близько $1,3 млрд страхових платежів за минулий рік.

Враховуючи, що компанія фінансується безпосередньо з російського державного бюджету, будь-яка компанія, яка працює в межах російської юрисдикції, наражається на ризик сприяння тероризму та фінансуванню організованої злочинності, зазначає українське міністерство.

Міжнародні компанії, які продовжують вести бізнес та сплачувати податки в Росії, побічно сприяють фінансуванню “Вагнера”, пояснюють у відомстві.

“Фінансові установи та інші суб’єкти за межами Росії, які мають справу з коштами, отриманими з Росії, стикаються з високим ризиком несвідомої участі в незаконній діяльності, пов’язаній з “Вагнер”, та відмиванням незаконних коштів, отриманих “Вагнер” через їхню злочинну діяльність у різних країнах, допомога у постачанні та фінансуванні злочинного угруповання, а також участі у незаконній торгівлі”, – додали в Мінфіні.

У зв’язку з цим міністр Сергій Марченко закликав Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (Financial Action Task Force – FATF) та світову фінансову спільноту “зайняти консолідовану позицію для протидії загрозі цілісності світової фінансової системи та міжнародного бізнесу з боку Росії”.

“Фінансування Росією ультранасильницької ПВК “Вагнер” більше не є секретною інформацією. Фінансуючи “Вагнер”, Росія експортує тортури, зґвалтування та масові вбивства по всьому світу. Це не тільки порушує стандарти FATF, а й становить серйозний виклик глобальному миру та безпеці. стані належним чином накласти санкції на Росію і зберігаючи для Росії доступ до світової фінансової системи, ми сприяємо подальшому руйнуванню та підриваємо міжнародний порядок, встановлений для захисту всіх нас”, – заявив Марченко.

контекст:

FATF існує з 1989 року. Наразі членами FATF є 37 країн та дві міжнародні організації. Росія входить до FATF із червня 2003 року.

Україна ще 8 червня закликала Міжнародну групу щодо протидії відмиванню брудних грошей внести Росію до чорного списку.

24 лютого 2023, через рік повномасштабної російської агресії, FATF призупинила членство РФ в організації. Проте вносити до чорного списку Росію організація відмовилася.

Previous post Влада ЦАР готова прийняти «Моцарта» замість «Вагнера» – Гуанджика
Next post Повідомлено про підозру ексголові сільради, який закликав підлеглих здаватися