Україна має отримати гарантії вступу до НАТО, – глави МЗС Франції, Литви, Латвії

У Парижі відбулася зустріч міністра закордонних справ Франції Катрін Колонна з її колегами з Латвії (Едгарс Рінкевичс), Литви (Габріелюс Ландсбергіс) та Естонії (Маргус Цахкна).

Увімкнено спільній пресконференції міністри наголосили, що Україна на найближчому саміті НАТО у Вільнюсі має отримати чіткі та ясні гарантії щодо перспектив вступу до Альянсу. Вони також зазначили прогрес, якого українська держава досягла у питанні виконання умов щодо вступу до Євросоюзу.

Колонна на початку свого виступу наголосила, що зустріч відбувалася “в період важливих для стабільності континенту і нашої колективної безпеки дипломатичних заходів”.

“Сьогодні вранці, під час першої частини нашої зустрічі – і це, звісно, вас не здивує – ми багато дискутували про ситуацію в Україні та про нашу позицію щодо цього.Насамперед ми зробили спільний (я думаю) для всіх країн Євросоюзу висновок: він полягає в тому, що за майже 18 місяців після (повномасштабного) вторгнення в Україну Росія провалилася у своїх спробах”, “зіткнувшись з опором України та українців, що викликає захоплення, з мужністю українців, з їхньою силою духу”, – сказала Колонна.

Вона зазначила, що цей провал Росії відчутний і в Європі, і в усьому іншому світі, і, ймовірно, навіть у самій Росії.

“Ми також повинні докласти всіх наших зусиль до того, щоб дати зрозуміти Росії, що час грає не на її користь. І це веде в глухий кут, це стратегічна помилка, а оборонна система Європи посилюється, як і підтримка України, що продовжиться, – наголосила міністерка.

Співрозмовники також говорили про перспективи саміту у Вільнюсі і насамперед обговорювали питання перспективи приєднання України до НАТО. Також сторони погодилися проаналізувати, що ж відбувається як із ситуацією в Росії, так і з регіональною безпекою в контексті спроби “перевороту Пригожина”.

“Усі ми уважно слухали виступ пана Путіна, який заявив, що найманці “групи Вагнера” можуть вирушити до Білорусі” (з якою, як і з Росією, межують Литва, Латвія і Польща). Нам необхідно сприйняти всерйоз ці заяви” і “посилити східний фланг НАТО”, – сказав латвійський міністр Рінкевичс.

Він також наголосив на необхідності продовжувати постачання Україні зброї, боєприпасів, спорядження.

Насамкінець Рінкевичс наголосив, що на саміті у Вільнюсі “ми маємо передати дуже зрозуміле послання, не тільки сказавши, що Україна одного дня стане членом НАТО, а й вказавши, якими будуть конкретні етапи, якою буде дорожня карта…”.

Нарешті, учасники зустрічі висловили побажання, щоб до вільнюського саміту вирішилося питання прийняття в Альянс Швеції, якому поки що перешкоджає Туреччина).

Нагадаємо, раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що лідери країн Альянсу на липневому саміті, напевне, узгодять спільну позицію щодо перспективи вступу України. Також, за його словами, блок ухвалить пакет довготривалої допомоги Україні.

НАТО все ще уникає конкретних заяви про більші гарантії щодо вступу України. 14 червня Столтенберг говорив, що союзники можуть домовитися про створення Ради Україна – НАТО. За його словами, це б зміцнило партнерство між Альянсом та Україною. До того ж, це орган, який на відміну від комісії Україна-НАТО може ухвалювати рішення.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що Україна у майбутньому має стати повноправним членом НАТО, а не просто “привілейованим партнером”.

Previous post Україні не слід очікувати поблажок щодо початку переговорів про вступ до ЄС – прем’єрка Естонії
Next post Євген Борисов звільнений з ТЦК СП Одеської області, сказала Наталія Гуменюк