Російські спецслужби могли заздалегідь знати про заколот Пригожина та бажати йому успіху – CNN

За словами джерела, є “деякі підказки”, що в РФ хотіли мовчанкою допомогти досягти успіху власнику приватної військової компанії “Вагнер” Євгену Пригожину, який ініціював заколот.

“Події змусило [президента страны-агрессора РФ Владимира] Путіна втратити престиж. Якщо це те, чого хотіли деякі фракції, вони це отримали”, – сказав він.

Джерело не відповіло на запитання, чи знав про заколот начальника російського Генштабу, що готується, екс-командувач угрупуванням військ РФ в Україні генерал Сергій Суровікін. Також він не впевнений, що Пригожин мав намір захопити міністра оборони Росії Сергія Шойгу чи начальника штабу Валерія Герасимова. За його словами, такі припущення мають право на існування, але правду щодо мотивів Пригожина покаже час.

Чиновник не став коментувати, чи є Пригожин у Білорусі. За його словами, ще до кінця не відомо, якими були умови угоди, укладеної за посередництвом самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

контекст:

У РФ 23-24 червня проходив заколот Пригожина. Він назвав те, що відбувається, “маршем справедливості”, а Путін говорив, що це спроба військового заколоту. Вранці 24 червня засновник “Вагнера” ​​заявляв про захоплення військових об’єктів Ростова-на-Дону та намір йти на Москву, але ввечері того ж дня Пригожин повідомив, що передумав і розвертає колони ПВК “у зворотному напрямку”.

Заява прес-служби Пригожина була опублікована через 20 хвилин після того, як про врегулювання “кризи” заявила прес-служба Лукашенка.

24 червня спікер Путіна Дмитро Пєсков заявив, що за підсумками переговорів Пригожин “піде в Білорусь”, а справу за фактом заколоту, відкриту на нього в РФ, припинять. 26 червня росЗМІ з’ясували, що справа щодо творця ПВК “Вагнер” не закрита.

26 червня прес-служба Пригожина опублікувала аудіообіг, у якому той заявив, що він не мав мети скидати владу в РФ. У той же день Путін виступив із терміновим зверненням, в якому назвав учасників заколоту “зрадниками”, які зробили помилку. Він закликав вагнерівців укласти контракт із міноборони РФ або вийти зі збройного формування. Хто захоче, зможе піти до Білорусі, заявив він.

27 червня ФСБ оголосила про закриття справи про заколот, а міноборони РФ повідомило, що важку техніку ПВК передадуть російській армії.

Лукашенко того ж дня розповів, що Пригожин уже на території Білорусі.

Previous post При рейді РДК у Бєлгородську область у червні загинули щонайменше 14 російських солдатів – губернатор
Next post ​Рада збільшила виплати та відпустки військовим