Росія хоче використати Грузію для фінансування своєї військової машини – Держдеп США

Він заявив, що США працюють із сусідами та найбільшими торговими партнерами Росії, щоб цього не сталося.

“Те, що ми бачили в деяких із цих країн, – це спроба посилити свою політику так, щоб Росія меншою мірою могла використовувати їх території у військових цілях. Ми бачимо це у публічних заявах Туреччини, в Казахстані, а також у хорошій, дуже широкій роботі урядових відомств Грузії”, – зазначив О’Брайєн.

контекст:

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну (24 лютого 2022 року) офіційний Тбілісі заявляв про “повну та абсолютну політичну підтримку України”, але відмовився надавати Києву зброю, щоб не стати “стороною війни”, і не підтримав санкції проти Росії. РФ може використовувати Грузію як лазівку для обходу санкцій, пише The New York Times.

У лютому 2023 року прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що Україна домагається відкриття Грузією “другого фронту” проти Росії і нібито організувала “дуже багато провокацій”.

Президент України Володимир Зеленський 8 березня подякував за українським прапорам учасникам акцій протесту, які розпочалися в Грузії після того, як влада вирішила ухвалити закон про “іноземних агентів”.

Після цього Гарібашвілі заявив, що Зеленський причетний до “деструктивної акції” та “хоче, щоб щось сталося”. Він звинуватив інших українських політиків у зацікавленості у перевороті в Грузії та назвав їх “якимись невдахами”.

Previous post У Росії ЗМІ заявили про арешт генерала Суровікіна після заколоту Пригожина
Next post У Росії вперше визнали втрати через рейд РДК до Бєлгородської області