Ми бачимо реакцію Путіна. Вона слабка. Вся його вертикаль влади просто руйнується

Зазначається, що у червні Путін зіткнувся з найсерйознішою загрозою своєї влади за останні 20 років після того, як вагнерівці взяли під контроль військові об’єкти у двох російських містах та рушили на Москву.

Зеленський, коментуючи реакцію Путіна, наголосив, що “вона слабка” – “ми бачимо, що він не все контролює”. Крім того, просування “Вагнера” ​​вглиб Росії та захоплення певних регіонів “показує, як легко це зробити”, зазначив президент.

На думку Зеленського, Путін “не контролює ситуацію в регіонах” – “вся та вертикаль влади, яка в нього була раніше [в РФ]просто руйнується”.

У Кремлі вимірюють підтримку Пригожина, зазначив президент із посиланням на дані української розвідки. Половина Росії підтримує засновника “Вагнера” ​​та заколот ПВК, додав глава держави.

контекст:

23-24 червня в РФ Пригожин організував заколот. Увечері 23 червня він звинуватив військових країни-окупанта РФ у завданні удару по тиловому табору найманців. Пригожин зазначив, що команди про знищення “Вагнера” ​​походили від начальника Генштабу Валерія Герасимова після наради з міністром оборони Сергієм Шойгу. Міноборони Росії назвало заяву Пригожина про удари по ПВК “інформаційною провокацією”.

Вранці 24 червня засновник ПВК “Вагнер” заявляв про захоплення військових об’єктів Ростова-на-Дону та намір йти на Москву, але ввечері того ж дня Пригожин повідомив, що передумав і розгортає колони ПВК “у зворотному напрямку”. Заява прес-служби Пригожина була опублікована через 20 хвилин після того, як про врегулювання “кризи” заявила прес-служба самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

24 червня у Кремлі заявили, що за підсумками переговорів Пригожин “піде в Білорусь”, а справу за фактом заколоту, відкриту на нього в РФ, припинять.

26 червня прес-служба Пригожина опублікувала аудіообіг, у якому той заявив, що він не мав мети скидати владу в РФ. У той же день Путін виступив із терміновим зверненням, в якому назвав учасників заколоту “зрадниками”, які зробили помилку. Він закликав вагнерівців укласти контракт із міноборони РФ або вийти зі збройного формування. Хто захоче, зможе піти до Білорусі, заявив він.

27 червня ФСБ оголосила про закриття справи про заколот, а міноборони РФ повідомило, що важку техніку ПВК передадуть російській армії. Лукашенко того ж дня розповів, що Пригожин уже на території Білорусі.

Previous post Україна номінувала до списку спадщини ЮНЕСКО писанки й кобзарські традиції – Мінкульт
Next post День зенітно-ракетних військ ЗСУ 2023 — привітання на День ППО 3 липня, листівки та картинки