Саакашвілі вперше з лютого підключився до засідання суду із лікарні. Відео

За його словами, напередодні засідання захист зустрівся із Саакашвілі. Фізичний стан не дозволяє екс-президенту перебувати у залі засідань, але колишній президент уперше з 1 лютого підключився до суду дистанційно.

Телеканал Mtavari опублікував у Facebook фрагмент виступу колишнього президента. Він заявив, що не скоїв злочинів проти Грузії та закликав прихильників до єднання.

“Я хочу сказати всім однодумцям, що ми повинні випромінювати силу, тому що наляканий, небезпечний уряд випромінює слабкість, і я можу бути фізично слабким, але я дуже сильний зсередини”, – сказав Саакашвілі.



16 червня Саакашвілі обіцяв у Facebook, що незважаючи на погане самопочуття, має намір повернутися до “дуже активної участі в грузинській політиці, паралельно з діяльністю в Україні”.

“Ми не повинні чекати на перемогу України склавши руки, а активно наближати її своїми новаторськими і сміливими діями. З сьогоднішнього дня маємо намір брати участь у всіх “судах”, де фізично зможу”, – писав він.

контекст:

Саакашвілі обіймав посаду президента Грузії два терміни поспіль у 2004–2013 роках. Незабаром після звільнення з посади президента він залишив країну, жив і працював в Україні. У Грузії проти нього порушили кілька кримінальних справ, його підозрюють у зловживанні владою та переслідуванні політичних опонентів. Ще до повернення до Грузії його заочно засудили до шести років ув’язнення. Сам Саакашвілі кримінальні справи називає політично вмотивованими.

1 жовтня 2021 року Саакашвілі повідомив, що повернувся до Грузії. Того ж дня політика затримали та заарештували. Прокуратура Грузії порушила проти нього ще одну кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону.

За час перебування під вартою Саакашвілі кілька разів оголошував голодування. У травні 2022 року його перевели на обстеження до цивільної клініки “Вівамед” у Тбілісі, де він перебуває досі.

1 грудня було оприлюднено результати судово-медичної експертизи стану здоров’я Саакашвілі – вони свідчать, що політику необхідне лікування у багатопрофільній клініці в ЄС чи США.

Лікарська комісія, яка відвідала Саакашвілі 2 квітня 2023 року, заявила про погіршення стану його здоров’я. Порівняно з їхнім попереднім візитом 19 лютого екс-президент схуд ще на 4 кг. Крім цього, медики відзначили атрофію м’язів, обмеження рухової активності, різке падіння тиску зі 120/90 до 78/40 зі втратою рівноваги та координації при спробі встати, а також значне зниження психічних функцій та депресію.

3 травня Саакашвілі повідомив, що знепритомнів і ледве уникнув смерті.

15 червня президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила в інтерв’ю “Українській правді”, що не користується своїм правом помилувати хворого засудженого політика, тому що грузинський народ цього не хоче. Саакашвілі відповів у листі виданню, що Зурабішвілі лицемірить і, незважаючи на видимість підтримки України, вона посідає бік колишнього прем’єр-міністра Грузії Бідзини Іванішвілі.

Previous post Внаслідок атаки дронів на Суми постраждало 16 людей – влада
Next post Вирок Олегу Демянку в Полтаві — 4 роки тюрми замінили умовним строком штрафом в 1 млн грн