Скандальні закупівлі Міноборони – олію купляли по 111 гривень

Цього разу йдеться про соняшникову олію.

Міноборони закуповувало олію соняшника по 111 гривень за кг. Водночас ціна закупівель продуктів Міністерством оборони впала після публічного тиску. Ціни зрівнялися з ринковими лише у червні.

Про це у Facebook повідомив голова ЦПК Віталій Шабунін.

“Кожного разу, коли Міноборони коментує контрнаступ (чи інше застосування Збройних Сил), питайте в Резнікова про його (а не ГШ) зону відповідальності. Наприклад, питайте про переплати на закупівлях Міноборони. Або про так і не запущену ІТ-систему логістики. До речі, причина провалу і з першим, і з другим – банальна корупція”, – написав Шабунін.

За словами очільника ЦПК, після скандалу із “золотими яйцями” та тиску громадськості їхня вартість тепер дорівнює 9 гривень, а ціна картоплі впала з 27 до 16 гривень за кг. Олію ж закуповували по 111 гривень. Тепер – по 89 гривень за кг.

“Другий етап зниження цін почався після того, як Міноборони у травні було змушено провести закупівлі на Prozorro. Проте ці ціни Резнікова досі далекі від тих, за якими зазвичай відбуваються оптові закупівлі. На відміну від Міноборони військові частини (в/ч) закуповували харчі за цінами, які відповідали ринковим (або ж були нижчими). І це при тому, що у в/ч за закупівлі найчастіше відповідає лише ОДИН військовий, тоді як у міністерстві тільки по незбройних закупівлях працює понад 50 осіб. Значну різницю у цінах Міноборони та інших замовників яскраво видно на графіках про закупівлі найбільш “ходових” серед військових продуктів: картоплю, яйця та олію”, – пише експерт.

Міноборони закуповувало олію за “космічними цінами” –  по 111 гривень за кг, ціни у контрактах МО зрівнялися з ринковими лише у червні 2023-го. Фото: Prozorro

“Так, у грудні 2022 року Міноборони хотіло купити олію по 111 грн/кг, коли ціни у закупівлях Держспезвʼязку та Нацгвардії лишалися на рівні 60-65 грн/кг. Яйця. “Яйця Резнікова по 17″ стали мемом, і це було би смішно, якщо б не йшлося про тупу крадіжку на їжі для ЗСУ. Держаудитслужба підтвердила – яйця Резніков закуповував по 17 грн за ШТУКУ. Окремо це підвердженно щей даними Prozorro. При цьому військові частини Нацгвардійців у той самий період купляли яйця по 5,1-5,9 грн за штуку. НЕ по 17 грн, як Резніков, а по 6 грн”, – зазначив голова ЦПК.

Нагадаємо, взимку 2023-го журналіст Юрій Ніколов порівняв ціни, які сплачує Міноборони та Держприкордонслужба. Різниця виявилася колосальною. Державна аудиторська служба офіційно підтвердила, що міністерство купляло яйця по 17 гривень за штуку.

Тоді з Міноборони у відставку подав і заступник міністра оборони України Олексія Резнікова В’ячеслав Шаповалов. Однак скандал триває дотепер. Міністр оборони України Олексій Резніков назвав абсурдними висновки Держаудитслужби (ДАСУ) щодо закупівель в Міноборони.

Читайте також:

Previous post НАЗК визнало спонсором війни компанію Unilever
Next post Індіана Джонс і реліквія долі – у прокат вийшов фільм із Харрісоном Фордом у головній ролі