Зернова угода — США не здійснюватимуть військову блокаду Чорного моря, сказав Джон Кірбі

росія знову шантажує світ нестачею продовольства

росія заявила про зупинення “зернової угоди” 17 липня — у день її завершення згідно з попередніми домовленостями. У США розповіли, чи готові надати супровід кораблів, які вивозять зерно з українських портів.

На запитання журналістів, чи можливе продовження перевезення зерна з “якимось ескортом”, для захисту суден від російських атак, відповів координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США у Білому домі Джон Кірбі на брифінгу у Вашингтоні.

За його словами, Сполучені Штати Америки не розглядають можливості організувати військову блокаду у Чорному морі.

“Ви пропонуєте нам просто спробувати провести блокаду — ефективну військову блокаду в Чорному морі… Ні, це не той варіант, який активно розглядається, яким ми активно займаємося“, — сказав він.

Зверніть увагу! Вихід росії з “зернової угоди” та натяки Ердогана. Що відбувається

Нагадаємо, 17 липня закінчився термін дії останніх домовленостей, які постійно продовжуються з липня минулого року. Спікер кремля дмитро пєсков заявив, що домовленості “де-факто” закінчилися в понеділок. За його словами, москва незадоволена невиконанням своїх умов (вимога постачати світові власне продовольство та добрива) і повернеться до угоди, коли їх виконають. Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, попри це, вважає, що президент рф володимир путін хоче продовження угоди. Він пообіцяв поговорити з ним на цю тему.

Раніше член комітету Верховної Ради з аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук висловив “Телеграфу” надію, що Туреччина відстоить роботу зернового коридору, і пояснив, як діятиме Україна у разі, якщо у зерновому шантажі кремль піде до кінця.

Previous post Зеленський і Ґутерріш домовилися працювати над постачанням продовольства через Чорне море
Next post В Україні стартувала загальнонаціональна кампанія вакцинації дітей від кору