“Постійна температура, тиск 140, йому важко навіть сісти”. Мати Саакашвілі розповіла про його здоров’я

“Він почувається погано. Він завжди лежить, йому важко навіть сісти. У нього немає сил ходити, зникли всі м’язи. Постійна температура, тиск 140”, – розповіла вона.

Мати політика наголосила, що всі діагнози її сина – наслідок отруєння у в’язниці.

“Він дуже розраховує на перемогу України. Дуже розраховує повернутися в Україну та брати участь у всіх процесах в Україні”, – додала Аласанія.

контекст:

Саакашвілі обіймав посаду президента Грузії у 2004–2013 роках. Невдовзі після звільнення з посади президента він залишив країну, жив і працював в Україні, отримав українське громадянство. У Грузії проти Саакашвілі порушили кілька кримінальних справ, його підозрюють у зловживанні владою та переслідуванні політичних опонентів. Ще до повернення до Грузії його заочно засудили до шести років ув’язнення. Сам Саакашвілі називає кримінальні справи політично вмотивованими.

1 жовтня 2021 року Саакашвілі повідомив, що повернувся до Грузії. Того ж дня політика затримали та заарештували. Прокуратура Грузії порушила проти нього ще одну кримінальну справу – за фактом незаконного перетину кордону.

За час перебування під вартою Саакашвілі кілька разів оголошував голодування. У травні 2022 року його перевели на обстеження до цивільної клініки “Вівамед” у Тбілісі, де він перебуває досі.

Лікарська комісія, яка відвідала Саакашвілі 2 квітня 2023 року, заявила про погіршення стану його здоров’я. Порівняно з попереднім візитом, 19 лютого, екс-президент схуд ще на 4 кг і важив близько 60 кг при зростанні 1,95 м. Крім цього, медики відзначили атрофію м’язів, обмеження рухової активності, різке падіння тиску зі 120/90 до 78 /40 зі втратою рівноваги та координації при спробі встати, а також значне зниження психічних функцій та депресію. 3 травня Саакашвілі повідомив, що знепритомнів і ледве уникнув смерті.

3 липня Саакашвілі дистанційно приєднався до судового засідання вперше за кілька місяців. Політик помітно схуд і виглядав болісно. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив: стан Саакашвілі викликає побоювання, що влада країни хоче довести його до смерті. МЗС у зв’язку із ситуацією з Саакашвілі запропонувало послу Грузії в Україні Георгію Закарашвілі повернутися до Тбілісі для консультацій. Дипломат уже залишив Україну, але Грузія відмовляється від консультацій.

12 липня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що польські лікарі розпочали комплексне медобстеження Саакашвілі у Грузії.

Previous post В ОК «Південь» назвали можливі зміни на фронті після підриву Керченського мосту
Next post Діти Героїв втрачають можливість здобути якісну освіту від держави — Татуся Бо