Депутати Європарламенту закликають ЄС якнайшвидше відправити Україні F-16

“Не можна гаяти час. Ось чому ми розсилаємо лист сьогодні”, – написав він у Twitter.

У листі йдеться, що необхідно “терміново” підтримати прискорену передачу бойових винищувачів F-16 Україні, тому що вони потрібні для “зміцнення оборони та наступальних можливостей”. Депутати вважають, що без цих літаків інша надана Заходом військова допомога “може не досягти повного потенціалу”.

“Надання Україні цих високотехнологічних винищувачів значно посилить її протиповітряну оборону, гарантує найкращий захист цивільного населення та стримуватиме подальшу агресію”, – сказано в документі.

контекст:

11 липня на саміті НАТО у Вільнюсі 11 країн та Україна підписали меморандум про створення коаліції з підготовки українських військових льотчиків на винищувачах F-16. У угоді беруть участь Данія, Нідерланди, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Великобританія.

Як повідомив міністр оборони України Резніков, у меморандумі передбачено, що у програмі навчання візьмуть участь українські пілоти, техніки та допоміжний персонал. Крім того, є можливість включення до програми інших типів винищувачів, коаліція також готова розглянути інші способи надання Україні повнофункціональних можливостей F-16, повідомив він.

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте домовилися, що у серпні розпочнеться навчання українських пілотів у Нідерландах. За даними ЗМІ, тоді ж навчання українських пілотів може розпочатися і в Румунії для тренувань. там вже виділено авіабазу.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, перші F-16 мають з’явитися у повітряному просторі України у першому кварталі 2024 року.

Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат також вважає, що українські пілоти можуть розпочати навчання на західних винищувачах F-16 до кінця цього літа.

Міністр оборони України Олексій Рєзніков вважає, що навчання українських пілотів на F-16 може розпочатися у серпні, а самі літаки за оптимістичним сценарієм будуть в Україні наступного року.

Previous post Данілов заявив, що Київ розглядає звернення до партнерів та ООН для створення гуманітарних конвоїв
Next post Головне за ніч та ранок. Середа, 19 липня