Вчитель попросив НАТО забезпечити безпеку сербів – Новини України, Світ

Президент Сербії Олександр Вучич попросив НАТО забезпечити безпеку сербів. Про це Вучич сказав під час спільного брифінгу з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Сьогодні президент Сербії та генсек НАТО провели двосторонню зустріч, після якої Вучич попросив Столтенберга забезпечити безпеку сербського населення у Косові та Метохії.

“Ви згадали резолюцію 1244 Ради безпеки ООН, яка була прийнята відповідно до Статуту ООН. Судячи з цієї резолюції, НАТО несе відповідальність за безпеку в Косово. Прошу вас забезпечити безпеку сербів”, – сказав Вучич.

Він додав, що за останні півроку не менше шести сербів було поранено албанцями з вогнепальної зброї.

“Для нас це дуже важливе питання, ми хочемо зберегти мир і стабільність, а також відповідальні відносини, що ґрунтуються на довірі та щирості між НАТО та Сербією”, – підкреслив сербський лідер.

Столтенберг заявив, що альянс продовжить забезпечувати спільну безпеку у регіоні.

“У травні наші війська зазнали нападу і отримали поранення 93 людини, з них троє важких. Це неприйнятно”, – сказав генсек НАТО.

Він повідомив, що у відповідь на посилення напруженості та труднощі у північному Косові альянс збільшив свою присутність там приблизно на 500 військовослужбовців.

“Ми і надалі забезпечуватимемо неупереджене виконання нашого мандату та забезпечуватимемо наявність сил для виконання мандату ООН”, – заявив Столтенберг.

  • 29 травня 2023 року до адміністративних будівель на півночі Косова були стягнуті бійці та техніка KFOR (“Сили для Косова”, міжнародні сили під керівництвом НАТО) для захисту від протестуючих сербів. Серби відмовилися брати участь у місцевих виборах, а потім відмовилися визнавати їхні результати та владу албанських представників у муніципалітетах, де сербське населення становить понад 95%.
  • 30 травня військові НАТО зазнали поранень у Косові в зіткненнях із протестуючими сербами, які застосовували газ та гранати.

Читайте також: Вучич заявив, що не припинить продаж боєприпасів, які можуть опинитися в Україні

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Угруповання «Вагнера» розпускає завербованих вʼязнів – «Важные истории»
Next post На Миколаївщині агентка ворога допомагала готувати нову повітряну атаку по “центрах прийняття рішень”