У Білорусі відбулася сутичка між вагнерівцями та прикордонниками – Центр нацопору

За повідомленнями місцевого підпілля, в районі міста Наровля Гомельської області почалося облаштування приміщень для розміщення груп ПВК “Вагнер”, що прибувають до Білорусі.

“Терористи вже 19 липня провели рекогносцювання (розвідку місцевості) поблизу населеного пункту Дятлик, що поблизу кордону з Україною”, – йдеться у повідомленні.

Як з’ясували в ЦНС, у ході цих дій сталася сутичка між найманцями та прикордонниками Білорусі. У результаті останні відійшли та “не перешкоджали” роботі вагнерівців, додали там.

контекст:

23-24 червня в РФ Пригожин влаштував заколот. Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, заявив, що він вів переговори з Пригожиним та переконав його зупинити рух вагнерівців на Москву. У Кремлі повідомили, що за підсумками переговорів творець ПВК “Вагнер” Євген Пригожин “піде до Білорусі”.

Для найманців ПВК “Вагнер” у Білорусі, як повідомили ЗМІ, будують табір, на території республіки, за даними ДПСУ, вже кілька сотень найманців. За інформацією голови ГУР МО України Кирила Буданова, у Білорусі для них створять “хаб, призначений для логістичних цілей”, а також рекрутинговий центр. Надалі, вважає він, найманці сконцентруються на операціях за кордоном, насамперед в Африці. У свою чергу, в міноборони Білорусі заявили, що вагнерівці тренуватимуть місцевих військовослужбовців. Такі тренування вже відбуваються.

За оцінкою моніторингового проекту “Беларускі гаюн” від 18 липня, за останні дні до Білорусі прибуло щонайменше шість колон ПВК “Вагнер”, на території республіки вже знаходиться близько 2-2,5 тис. найманців незаконного збройного формування.

Пригожин, виступаючи перед найманцями на базі у Білорусі, заявив, що вагнерівці “перетворять білоруську армію на “другу армію світу”, а якщо потрібно, то “заступаться за них у разі, якщо це буде потрібно”.

Previous post В Одесі затримали блогера з оточення Стремоусова – СБУ
Next post Мобілізація в Україні 2023 — що робити після отримання повістки, відповів Роман Істомін