Туреччина у жовтні розгляне питання про вступ Швеції до НАТО – Ердоган

За його словами, на саміті НАТО у Вільнюсі з багатьох питань досягнуто домовленості та визначено кроки, які необхідно зробити для членства Швеції в Альянсі. За словами Ердогана, Туреччина чітко виклала свої очікування та зробила застереження не лише проти тероризму, а й у боротьбі з ісламофобією.

“З відкриттям нашого парламенту ми зробимо свій внесок. Ми не сумніваємося, що наші депутати зроблять усе, чого вимагають інтереси нашої країни відповідно до своєї совості», – сказав Ердоган.

Великі національні збори Туреччини перебувають на канікулах до 1 жовтня.

контекст:

Швеція одночасно з Фінляндією подала заявку на вступ до НАТО 18 травня 2022 року – після того, як РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. 29 червня Альянс ухвалив рішення про запрошення Фінляндії та Швеції до членства в Альянсі. Фінляндія стала членом НАТО 4 квітня 2023 року.

Заявку Швеції до НАТО донедавна гальмували дві країни – Туреччина та Угорщина. Зокрема, Туреччина заявила, що не схвалить членство країни в НАТО, якщо та не видасть “терористів” на запит Туреччини. Швеція ясно дала зрозуміти, що цього не станеться, і процес зупинився.

Наприкінці січня Туреччина призупинила переговори зі Швецією щодо її заявки до НАТО після того, як активіст Расмус Палудан, лідер данської ультраправої політичної партії Hard Line, спалив копію Корану біля посольства Туреччини в Стокгольмі.

Анкара виступала проти членства Швеції та Фінляндії до НАТО ще до подання ними заявок на вступ до Альянсу. Як пояснював 16 травня Ердоган, Туреччина не схвалювала заявки, тому що Швеція та Фінляндія “не мають чіткої та недвозначної позиції щодо терористичних організацій”. Такою в Анкарі вважають, зокрема, Робочу партію Курдистану.

4 червня на зустрічі з Ердоганом у Стамбулі Столтенберг заявив, що Швеція виконала всі вимоги Туреччини щодо вступу до НАТО.

Previous post масові протести продовжуються після схвалення частини судової реформи, є затримані
Next post Підприємець із Миколаївщини пропонував 1 млн грн хабаря співробітнику СБУ