Осєчкін розповів, що зеки відрізали Пригожину фалангу пальця у в’язниці

Це історія про його перший термін у колонії… Там жорстокі звичаї, і його неналежна поведінка… Він тоді тісно співпрацював із оперативниками колонії, був так званим внутрішньокамерним агентом, стукачем. Був на поганому рахунку. Я жодним чином не хотів би торкатися цієї частини в зневажливому плані. Тому що я правозахисник, і який би він не був мерзотник і негідник, я не схвалюю приниження щодо тюремної ієрархії. Очевидно, що в нього з того часу в підкірці засіло, що йому треба помститися. Тих ув’язнених, які з ним це зробили, мабуть, живими вже немає…» – сказав він.

За словами Осєчкіна, як розповідали ті, хто перетинався з людьми, які сиділи разом із Пригожиним, там був такий вид покарання за співпрацю з адміністрацією. Згодом він переніс подібні практики “покарання” до “Вагнера”, сказав він.

“Щось із ним подібне зробили (згідно з розслідуванням російського видання “Проект”, Пригожин, швидше за все, втратив фалангу пальця через виробничу травму.“ГОРДОН”). І він ці страхи та фобії переніс, і це стало одним із видів фізичних покарань у ПВК “Вагнер” під час війни на окупованих територіях. У нас є низка свідчень найманців… Двох я записував… Він розповідав, що буквально їх вибудовують, приносять у баночках ці відрізані фаланги: “Будете у місцевого населення стільникові телефони забирати і дзвонити додому, користуватися без дозволу командирів стільниковим зв’язком – ось що на вас чекає”, – розповів Осечки.

Осєчкін: Людина, яка мала відношення до годівлі Путіна, розповіла, що Пригожин особисто особливу страву йому готував: щось із людськими мізками. Це з якимись ритуалами. Читайте повний текст інтерв’ю

ВІДЕО

Видео: Алеся Бацман / YouTube

контекст:

Пригожин народився 1961 року в Ленінграді (зараз – Санкт-Петербург). За даними агентства “Росбалт”, Пригожина в молодості було засуджено до 13 років колонії посиленого режиму за крадіжки, шахрайство, залучення неповнолітнього до злочинної діяльності та розбій. Пригожин провів у колонії дев’ять років (Forbes уточнює, що його помилували). Після визволення Пригожин зайнявся бізнесом. У 1990-х відкрив у Санкт-Петербурзі кілька ресторанів. У ЗМІ Пригожина називали “кухарем Путіна”, оскільки його компанії обслуговували фуршети найвищих посадових осіб РФ.

У 2014 році, як стверджує Пригожин, він створив ПВК “Вагнер” для участі у вторгненні РФ на територію Луганської та Донецької областей України. Свою причетність до ПВК “Вагнер” він визнав лише у вересні 2022 року.

ПВК “Вагнер” у 2022–2023 роках брала активну участь у боях за Бахмут Донецької області, для чого Пригожин завербував у найманці десятки тисяч ув’язнених з російських колоній.

23-24 червня 2023 Пригожин влаштував збройний заколот в РФ. 24 червня він заявив про захоплення військових об’єктів Ростова-на-Дону і намір йти на Москву, але вже ввечері сказав, що передумав і розгорнув колони “у зворотному напрямку”. Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, заявив, що це він вів переговори з Пригожиним та переконав його зупинити рух вагнерівців. У Кремлі повідомили, що за підсумками переговорів Пригожин “піде до Білорусі”. Після заколоту в РФ почався процес розформування ПВК “Вагнер”, запущений особисто Путіним, а в Білорусі з’явилася база вагнерівців, куди перебазувалася частина найманців, яка зберегла вірність Пригожину.

Previous post Путін знову марить про “плани” союзників захопити західну частину України. У Литві відповіли – новини України, Політика
Next post Експерти МАГАТЕ знайшли міни на периферії майданчика ЗАЕС