Генпрокурор США розповів про співпрацю з Міжнародним кримінальним судом

Міністерство юстиції Сполучених Штатів співпрацює з міжнародними партнерами для покарання винних за воєнні злочини Росії – про це заявив генеральний прокурор США Меррік Ґарланд у промові на з’їзді Американської асоціації юристів 7 серпня.

Ґарланд розповів про поїздку до України раніше цього року, в ході якої він підписав угоду із Україною та низкою інших європейських країн щодо колективних зусиль для притягнення російських воєнних злочинців до відповідальності.

Читайте також: МКС «глибоко стурбований» ордерами РФ на арешт своїх посадовців після рішення щодо Путіна

«Наша робота з підвищення відповідальності разом із нашими міжнародними партнерами також включає співпрацю з Міжнародним кримінальним судом», – сказав генпрокурор.

Він також нагадав про свою поїздку до МКС у Гаазі два місяці тому, яка мала на меті «розвивати подальшу співпрацю між Судом та урядом США щодо низки питань, в тому числі України».

У липні газета New York Times із посиланням на неназваних американських чиновників повідомила, що президент США Джо Байден віддав розпорядження державним службам сприяти Міжнародному кримінальному суду в збиранні свідчень російських воєнних злочинів в Україні.

Читайте також: МКС може видати нові ордери на арешт Путіна за злочини «Групи Вагнера» – експерти

Як пише видання, досі США, які не ратифікували угоду про створення Міжнародного кримінального суду, відмовлялися співпрацювати з МКС, вважаючи, що подібна співпраця розглядатиметься як визнання Вашингтоном юрисдикції суду, що може в теорії дозволити суду переслідувати і американських військових.

Генеральний прокурор України Андрій Костін привітав ці повідомлення, назвавши рішення «історичним кроком до розбудови мережі всеосяжної відповідальності за міжнародні злочини Росії».

Previous post Зеленський нагадав про російську окупацію території Грузії в річницю п’ятиденної війни
Next post В океанах виявилося менше пластику, ніж передбачалося – вчені