Делікатна ситуація. “Шахеди” долетіли до НАТО?Сюжет

Україна заявила, що російські “шахеди” вдарили по Румунії і має відповідні докази, але Бухарест категорично спростовує цю інформацію.

В понеділок офіційний Київ заявив, що принаймні один російський дрон-камікадзе Shahed, випущений вночі по одному з українських портів у дельті Дунаю, впав через річку на територію члена НАТО Румунії.

Сама ситуація означає потенційно серйозну ескалацію війни Москви проти України, але Бухарест категорично заперечив, що його територія була атакована. Чи дійсно “шахеди” долетіли до Румунії читайте в сюжеті.

Заява України

Міністерство закордонних справ нашої країни з посиланням на данні прикордонників заявило, що у ніч проти 4 вересня під час російської атаки в районі Ізмаїльського порту, впали та здетонували на території Румунії “шахеди”.

“Це є черговим підтвердженням того, що російський ракетний терор становить величезну загрозу не лише безпеці України, але і безпеці сусідніх країн, зокрема держав-членів НАТО”, – зазначив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Він також закликав партнерів України прискорити забезпечення ЗСУ додатковими сучасними системами протиракетної та протиповітряної оборони, а також бойовою авіацією, які “посилять захист інфраструктури України, а також суміжних держав”.

Пізніше Держприкордонслужба України поінформували румунських колег про фіксацію двох детонувань російських БПЛА на території Румунії.

“Також запропоновано надати можливу інформацію стосовно даних випадків. Наразі відповідь від румунської сторони ще не надходила”, – зазначив речник відомства Андрій Демченко у коментарі LIGA.net.

Заперечення Бухареста

В свою чергу Міністерство оборони Румунії категорично спростувало інформацію України про падіння російських безпілотників на території країни.

У відомстві зазначили, що пильно стежили за атаками Москви цієї ночі і, мовляв, дрони жодного разу не створювали “прямих військових загроз” національній території або територіальним водам Румунії.

На таке повідомлення Бухареста гостро відреагував глава МЗС України Дмитро Кулеба.

“Заперечувати, що там щось впало, безглуздо”, – сказав він, посилаючись на фото- та відео “докази”.

Міністр також описав заяву Румунії як “тенденцію намагатися не допустити ескалації… щоб не бути втягнутим у прямий конфлікт”.

Пізніше у Вашингтоні Державний департамент США заявив, що знає про заяву України, але направив запит до уряду Румунії і чекає відповіді. При цьому Пентагон взагалі відмовився від коментарів.

Що кажуть очевидці

Глава Одеської області Олег Кіпер повідомив, що 17 “шахедів” були перехоплені вранці в понеділок в Ізмаїльському районі, “але, на жаль, були також удари” по складах і виробничих будівлях, сільськогосподарській техніці та промисловому обладнанні.

В свою чергу мер румунського містечка Чаталкіой Тудор Чернега сказав, що в районі Ізмаїла дійсно відбувались “сильні бомбардування”, додавши: “Але щодо безпілотника в Румунії – ні, ні, ні. Наразі я нічого не знаю”.

Журналісти агенства Reuters також опитали жителів прикордонного румунського села Плауру. Так, Даніела Танасе, чий будинок виходить безпосередньо на український порт Ізмаїл через річку, сказала, що їй не відомо про вибухи на румунському березі, але не може сказати напевно.

“Ми чули безпілотники, стрілянину та роботу системи протиповітряної оборони через річку… Ми побачили світло вдалині з нашого вікна, минулої ночі йшов дощ”, – сказала жінка для ЗМІ.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

Previous post ЗСУ відбили атаки військ РФ на Бахмутському напрямку – ЗСУ
Next post суд пом’якшив вирок експосадовцю ГПУ Сусу