Останній парад в РФ. Соцмережі про 9 травня у Москві

Очікування офіційного оголошення Україні війни та мобілізації на параді 9 травня виявилися далекі від реальності. Промова Путіна була млявою.


У Москві 9 травня відбувся військовий парад, присвячений 77-й річниці перемоги Радянського союзу у Другій світовій війні. Під час параду виступив президент РФ Володимир Путін, який побудував свій режим навколо цієї дати.


За припущеннями як українських, так і іноземних чиновників, експертів та ЗМІ, Путін на параді збирався офіційно оголосити Україні війну та мобілізацію. Але цього не відбулося. Корреспондент.net розповідає подробиці.


 


Що сказав Путін на параді 9 травня


Президент країни-агресора виступив на військовому параді з 11-хвилинною промовою, яку присвятив війні проти України та протистоянню Заходу. Так, Путін заявив, що “Росія дала попереджувальну відсіч агресії” НАТО, а Донбас – російська земля, яку потрібно захистити.


На початку промови Путін згадав не лише перемогу 9 травня, а й досягнення ополченців Мініна та Пожарського, згадав про бій на Бородінському полі, а потім, говорячи про так звану Велику вітчизняну війну, серед російських міст згадав Київ, Харків та Севастополь.


І відразу після цього він різко переключився на війну, яка почалася за його рішенням 24 лютого, і яку він назвав “спеціальною військовою операцією”. Західні ЗМІ висловлювали припущення, що саме 9 травня Путін може замість “операції” оголосити війну Україні та запустити мобілізацію.


“Так і зараз [як під час війни з гітлерівською Німеччиною] у ці дні ви боретесь за наших людей на Донбасі, за безпеку нашої батьківщини – Росії”, – проголосив Путін.


За його версією, “доблесне покоління переможців” – тих, хто розтрощив фашизм – заповідало “нам бути пильними”.


Російський президент нагадав, що у грудні Москва представила США та НАТО пропозиції щодо гарантій безпеки, але “вони не захотіли нас почути”.


“А це означає, що насправді вони мали зовсім інші плани, і ми це бачили”, – продовжив він. Вкотре Путін заявив, що йшла підготовка до “чергової каральної операції на Донбасі”. Не вперше російський президент нагадав і про те, що “у Києві заявляли про можливе придбання ядерної зброї”.


“Планомірно створювалася абсолютно неприйнятна для нас загроза. Причому, безпосередньо біля наших кордонів”, – сказав Путін, повторюючи російську пропаганду.


Не вперше, але вперше на урочистому параді з нагоди 9 травня Путін говорив про те, що бойові дії в Україні є “неминучими”.


“Росія дала попереджувальну відсіч агресіям на агресію”, – сказав російський лідер, зазначивши, що це було “єдине правильне рішення”, ухвалене “суверенною” країною.


Звертаючись до російської армії та “ополченців Донбасу”, він сказав: “Ви воюєте за батьківщину. За її майбутнє”. “За те, щоб ніхто не забув уроків Другої світової”, – додав російський президент. І за те, щоб, за його висловом, “у світі не було місця катам, карателям та нацистам”.


“Сьогодні ви захищаєте те, за що боролися батьки, діди, прадіди. Відданість вітчизні – головна цінність”, – наголосив Путін.


Тільки наприкінці промови він повернувся до “покоління переможців”, на честь яких завжди проходив парад на Красній площі.


Вислів “спеціальна військова операція” Путін у своєму виступі не вжив жодного разу.


Не було нічого сказано ні про загальну мобілізацію, ані про офіційне оголошення війни Україні.



Найвизначнішим моментом параду була відсутність авіації. За заявою Кремля, повітряний парад скасували через погодні умови. Однак у Москві, як і в інших російських містах, де мали бути урочисті прольоти авіації, стояла сонячна та ясна погода. Втім, у колишні роки їм не важко було розганяти хмари для параду.


Очікувалося, що в ньому мали взяти участь 62 літаки, 15 вертольотів, а також повітряний пункт управління Іл-80, відомий як “літак судного дня”. ЗМІ пишуть, що скасування повітряного параду пов’язане із несправністю Іл-80.


 


9 травня в Україні


Україна з 2015 року замість радянського Дня перемоги у Великій Вітчизняній 8-9 травня разом із західним світом відзначає Дні пам’яті та примирення, присвячені жертвам Другої світової війни.


Масові заходи в Україні зараз заборонені у зв’язку з воєнним станом та загрозами з боку російських окупантів. 8 травня президент Володимир Зеленський випустив 15-хвилинне звернення. Чорно-біле відео записано у Бородянці. У ньому глава держави проводить паралелі між Другою світовою війною та нинішньою війною в Україні.



9 травня Зеленський звернувся до українців уже з Хрещатика. У своїй промові він запевнив, що Україна нікому не дозволить анексувати чи привласнити перемогу у Другій світовій війні.


“Немає нічого небезпечнішого за підступного ворога, але немає нічого отруйнішого за брехливого друга. Це слова великого українського філософа Григорія Сковороди. 24 лютого ми зрозуміли цю істину, коли вдаваний друг розпочав проти України війну”, – зазначив він.


Глава держави наголосив, що зараз триває війна не двох армій, а двох світоглядів.


“На цьому шляху сьогодні ми ведемо війну і нікому не віддамо жодного клаптика своєї землі. Сьогодні ми відзначаємо День Перемоги над нацизмом. І нікому не віддамо жодного клаптика своєї історії. Ми пишаємось нашими предками, які разом з іншими народами у складі антигітлерівської коаліції перемогли нацизм. І ми нікому не дамо анексувати цю перемогу, не дамо її привласнити”, – наголосив Зеленський.


За його словами, ворог мріяв, що Україна відмовиться відзначати 9 травня та перемогу над нацизмом, щоб слово “денацифікація” отримало шанс. Як заявив Зеленський, у День перемоги над нацизмом Україна виборює нову перемогу, шлях до якої важкий.



Він запевнив, що подвиг предків у Другій світовій війні ніколи не буде забутий і нагадав, що тоді загинуло понад вісім мільйонів українців.


Після завершення параду в Москві в Україні зазвучали сирени повітряної тривоги і стало відомо про ранковий ракетний удар по Одесі, тієї самої, до стели якої Путін цинічно підносив сьогодні квіти.


За даними оперативного командування Південь, по Одеській області було завдано ракетного удару чотирма надзвуковими протикорабельними ракетами типу Онікс з комплексу Бастіон, розгорнутого в окупованому Криму.


 


Що пишуть соцмережі про промову Путіна та його військовий парад


У 2022 році військовий парад перемоги в Москві був набагато “скромнішим”, ніж у попередні роки. Не було деяких бойових машин, які зазвичай показують на парадах, і багато експертів та блогерів вважали це ознакою того, що у Росії просто не вистачило техніки – нібито вона воює в Україні.


Відсутні на параді ЗРК Панцир, Т-80БВМ та Сонцепеки справді фігурують на відео із зон бойових дій в Україні.


У технічній частині парад на Красній площі був схожим на попередні. На ньому, крім старої техніки, показали і сучасну: танки Т-14 Армата, БМП Курганець, Бумеранги, бойові роботи Уран-9. Жодна з цих систем не була помічена в боях – їх можна було побачити лише на парадах та військових виставках.







Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post Байден підпише закон про ленд-ліз для України 9 травня
Next post Інтернет-трафік на Херсонщині може відстежувати ФСБ – правозахисники

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *