Глава МЗС Латвії Каріньш оголосив про відставку після скандалу з перельотами на приватних джетах за держрахунок

28 березня Каріньш зустрівся з прем'єр-міністром Евікою Силінею, щоб обговорити ситуацію, що склалася через використання приватних рейсів для робочих поїздок у той час, коли він очолював попередній уряд.

Після зустрічі Каріньш заявив, що йде у відставку. Він залишить посаду 10 квітня, коли Сейм ухвалить рішення про його усунення.

Силіня підкреслила, що рішення піти з посади Каріньш прийняв сам, “щоб усунути будь-яку тінь сумнівів у ситуації, що склалася, і дозволити провести всі слідчі процедури у справі про спецрейси”. На її думку, на посаді міністра закордонних справ Каріньш “працював сумлінно, дуже добре представляв інтереси Латвії і ЄС, і НАТО”.

Прем'єр-міністр додала, що глава МЗС вирішив піти ще після ухваленого минулого тижня рішення Генпрокуратури Латвії про порушення кримінального процесу у справі про спецрейси.

У Силіні, за її словами, поки що немає на прикметі кандидата в міністри закордонних справ. За неофіційною інформацією Delfi, спадкоємицею Каріньша може стати депутат Сейму Занда Калніня-Лукашевиця, яка має багаторічний досвід роботи у сфері закордонних справ і раніше обіймала посаду парламентського секретаря у МЗС.

Каріньш – другий номер у списку партії “Нова єдність” на майбутніх виборах до Європарламенту, зазначає Delfi.

Контекст

Каріньш очолював уряд Латвії з 23 січня 2019 року до 14 серпня 2023-го. 15 вересня 2023 року був призначений міністром закордонних справ Латвії у коаліційному уряді під керівництвом прем'єр-міністра Евікі Силіні.

Наприкінці 2023 року стало відомо, що, обіймаючи посаду прем'єра, Каріньш щонайменше 32 рази літав за кордон і назад на приватних літаках. За даними Держканцелярії, з вересня 2021 по вересень 2023 року з державного бюджету на такі рейси було витрачено €613 тис., а разом з частиною витрат, що покриваються ЄС – €1,36 млн. Пояснення Держканцелярії про виправданість таких витрат журналісти та опозиція щодо випадків визнали непереконливими, підкреслює LSM.

Генеральна прокуратура Латвії 22 березня розпочала кримінальний процес про можливу розтрату коштів, його веде Бюро із запобігання та боротьби з корупцією. Прокуратура зазначала, що на рейси було витрачено суми, що перевищують передбачені договорами з турфірмами. Про процесуальний статус Каріньша в розслідуванні в повідомленні нічого не йшлося.

Сам Каріньш не згоден із критикою на свою адресу у зв'язку з витрачанням держкоштів на спецрейси за часів прем'єрства, писало LSM. Він також заявляв, що не збирається йти у відставку на тлі скандалу.

Previous post «Продавці гною» – Білий дім прокоментував звинувачення РФ на адресу України через теракт під Москвою
Next post Генштаб ЗСУ: Яка ситуація на фронті 28 березня – новини на LB.ua