У СБУ заявили про “чітку співпрацю” адміністрації Telegram з “Роскомнаглядом” та ФСБ Росії

Мельниченко назвав три проблеми з Telegram, одна з них – “висока ймовірність” того, що сервери розміщені “здебільшого на території РФ”.

“Друга проблема – це те, що власник і команда розробників є громадянами РФ, незважаючи на те, що вони придбали ще низку інших громадянств. І третя проблема: ми бачимо чітку співпрацю адміністрації Telegram з “Роскомнаглядом” та ФСБ, оскільки коли потрібно ФСБ блокувати Будь-який Telegram-канал на території РФ – у Дагестані, у Башкирії, просто канали російської опозиції, – Telegram миттєво виконує ці вказівки”, – сказав представник СБУ.

За його словами, Telegram, TikTok та соцмережа Х “не розуміють масштабів діяльності російських спецслужб та масштабів їх використання”.

“Росіяни справді створили окремі підрозділи у всіх спецслужбах, які займаються саме інформаційним впливом з використанням основних платформ. Це тисячі акаунтів, і при цьому це не відкрита діяльність, як у випадку з російськими пропагандистами, а діяльність щодо проведення інформаційних операцій. Це акаунти нібито українських” громадян, європейців, псевдожурналістів тощо Якихось критеріїв єдиної боротьби з їх діяльністю у цих платформ немає, більше того, у них немає такого бажання, оскільки їхнє завдання – заробляти гроші, а не допомагати Україні протидіяти дезінформації та інформаційним операціям росіян “, – пояснив Мельниченко.

Він наголосив, що СБУ “іноді вдається за допомогою різних методів заблокувати частину” з таких ресурсів.

“Тут основна проблема в тому, що Telegram не прислухається до прохань української держави, так як прислухається до прохань російської держави. […] Комунікація з ними є, але вона, по суті, безрезультатна, на відміну від того ж ТікТок, який, в принципі, реагує”, – зазначив Мельниченко.

Контекст

Telegram – зашифрований месенджер, який з'явився у 2013 році. Його запустив росіянин Павло Дуров, який до цього заснував нині заборонену в Україні соцмережу “ВКонтакте”.

Платформа Telegram несе низку загроз безпеці України, заявили в ГУР у лютому 2024 року.

Previous post На фронті протягом доби відбулося 48 бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ
Next post Пропаганда: росіяни платили депутатам Європарламенту – новини LB.ua