Лула да Сілва дорікнув Мадуро через недопуск кандидатів на вибори президента

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва закликав свого венесуельського колегу Ніколаса Мадуро провести чесні президентські вибори в липні, пише Bloomberg.

Він заявив, що немає жодних пояснень для виключення опозиційного кандидата, який не зміг зареєструватися для участі в перегонах цього тижня.

“Це серйозна справа, що кандидат не міг бути зареєстрований”, − сказав Лула вчора під час спільної пресконференції із президентом Франції Еммануелем Макроном.

“Я хочу, щоб вибори пройшли так само як ми робимо в Бразилії: за участю всіх. Хто хоче брати участь, той бере участь. Хто програє, той плаче. Хто виграє, той сміється. І тому демократія триває”, − додав бразилієць.

Видання зазначає, що це найсильніший і найпряміший докір Лули своєму давньому союзнику Мадуро, який зіткнувся з сильною міжнародною критикою через питання виборів. Це одне з останніх порушень Каракасом Барбадоської угоди, яка має відкрити шлях до демократичних виборів в обмін на скасування деяких санкцій США щодо Венесуели.

Макрон приєднався до критики Мадуро, заявивши, що Лула може зіграти “видатну” роль у пошуку рішення. Зазначимо, Франція раніше проводила переговори між представниками уряду Мадуро та венесуельською опозицією.

“Рамки, в яких проходять ці вибори, не можуть вважатися демократичними. Ми зробимо все можливе, щоб переконати президента Мадуро та систему дати допуск всім кандидатам та провести більш прозорі вибори”, − сказав французький президент.

  • Головна опозиційна коаліція Венесуели повідомила, що її кандидатку Коріну Йоріс заблокували від участі у президентських виборах, які відбудуться 28 липня.
  • Опозиційна Єдина платформа (PUD) не змогла отримати доступ до вебсайту виборчої ради, щоб зареєструвати її. Раніше лідерці PUD Марії Коріні Мачадо заборонили балотуватися на посаду.

Previous post СБУ каже про затримання агентки ФСБ, яка наводила російські авіабомби на Сумську область
Next post У Румунії біля кордону з Україною знайшли фрагменти безпілотника