Ми перебуваємо в передвоєнній епосі, я не перебільшую

На запитання журналістів, чи неминучим є поширення війни з України до Європи, Туск відповів, що “можливий буквально будь-який сценарій”.

“Ми не стикалися з подібною ситуацією з 1945 року. Я знаю, що це звучить руйнівно, особливо для людей молодого покоління, але ми повинні подумки привчати себе до нової епохи. Ми перебуваємо в передвоєнній епосі. Я не перебільшую. З кожним днем ​​це стає все більш очевидним”, – сказав польський прем'єр.

У розмові з іспанськими ЗМІ Туск зазначив, що на останньому засіданні Європейської ради президент Іспанії Педро Санчес попросив його припинити використовувати слово “війна” у заявах. Він стверджував, що люди не хочуть відчувати загрози, яка в Іспанії звучить абстрактно.

“Я відповів, що в моїй частині Європи війна більше не є абстракцією і наш обов'язок – не сперечатися, а діяти і готуватися до захисту”, – заявив глава польського уряду.

Контекст

Німецьке видання Bild 12 липня 2023 року оприлюднило деталі 4400-сторінкового оборонного план НАТО на випадок нападу Росії. У плані детально визначено, які військові можливості мають продемонструвати 32 держави-члени. Важлива роль в оборонному плані належить Німеччині – вона має стати найважливішим логістичним вузлом для Альянсу.

На саміті Європейського політичного співтовариства у Гранаді 5 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність перемоги в Україні, щоб президент країни-окупанта РФ Володимир Путін не зміг “масштабувати агресію”. “Я впевнений: ніхто з вас не хоче відчувати, а як це буде, якщо, не дай боже, НАТО доведеться заступитися за когось із вас. Ми повинні перемогти в Україні, щоб Путін не зміг масштабувати цю агресію на когось іншого . І це реалістично”, – сказав він.

27 жовтня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що країни НАТО мають бути готовими до агресії з боку Росії.

14 січня 2024 року Bild із посиланням на секретний документ поінформував, що в НАТО готуються до ймовірного нападу країни-агресора Росії на східний фланг. У документі “тільки для службового користування” міноборони Німеччини докладно описує ймовірний “шлях до конфлікту” між РФ і НАТО, кульмінацією якого буде розміщення сотень тисяч солдатів Альянсу та неминучий початок війни влітку 2025 року. У НАТО, коментуючи публікацію Bild, заявили, що документ є навчальним сценарієм, який “завжди служить уявною ситуацією для перевірки військового потенціалу у тій чи іншій сфері”.

18 січня у НАТО заявили, що готові до можливого нападу Росії.

20 січня колишні військові начальники та експерти з безпеки розповіли британському виданню Daily Mail, як російський напад на Європу може розвернутися до 2044 року. За їхніми прогнозами, наступний великий міжнародний конфлікт розпочнеться, швидше за все, із масштабної кібератаки.

Previous post WSJ: Співвласник Baykar та зять Ердогана може стати наступним президентом Туреччини | новини України
Next post Протягом минулої доби відбулося 85 бойових зіткнень — новини LB.ua