Росія змогла швидко відремонтувати деякі із ключових НПЗ після українських атак – Reuters

Загальні російські потужності з первинної переробки нафти, що простоюють через атаки дронів, скоротилися до 90,5 тис. метричних тонн на добу (660 тис. барелів на добу) з приблизно 123,8 тис. тонн на добу (907 тис. барелів на добу) добу) раніше.

Після того, як 2 квітня було завдано удару по заводу “ТАНЕКО” у російському Татарстані, не було повідомлень про успішні атаки на російські великі НПЗ. Росія швидко відновлює свої нафтопереробні заводи, незважаючи на труднощі із отриманням західних технологій, зазначає Reuters.

Зокрема, Рязанський завод, що належить “Роснафті”, повернув в експлуатацію встановлення первинної переробки нафти CDU-4 та головну установку CDU-6. Також повернулися в експлуатацію установки Куйбишевського НПЗ, який ремонтує CDU-4, установку CDU-5 та раніше зупинену на технічне обслуговування установку CDU-6.

Сукупні потужності з первинної переробки нафти в Росії, виведені з ладу через різні зупинки та технічне обслуговування, очікуються на рівні 4,4 млн тонн у квітні, порівняно з 4,1 млн тонн у березні, підрахувало агентство.

Контекст

Україна атакує об'єкти на території країни-агресора Росії (зокрема нафтопереробні заводи) з використанням вітчизняних безпілотних систем. З початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – НПЗ, нафтобази та газові термінали. Атаки зафіксували у багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ та військова розвідка України.

Через атаки, як зазначало The Moscow Times, в Росії експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Російська влада заявила, що проблем із постачанням внутрішнього ринку немає, але з 1 березня експорт бензину заборонили на півроку.

12–16 березня безпілотники атакували російські нафтопереробні підприємства у кількох областях, пошкоджені об'єкти становлять приблизно 12% потужностей РФ із переробки нафти, писало Bloomberg.

22 березня Financial Times з посиланням на три джерела написало, що США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, попередивши, що це може призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати заходи у відповідь. Наголошують, що неодноразові попередження з Вашингтона адресували чиновникам СБУ та ГУР Міноборони України. В офісі президента України назвали матеріал FT фіктивною інформацією.

В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Україна діє “відповідно до найкращих натовських стандартів”, підкреслили в Кабміні. Після цього атаки по російським НПЗ продовжились.

27 березня агентство Reuters повідомило з посиланням на джерела, що внаслідок дефіциту бензину після обстрілу російських НПЗ Москва просила Мінськ про постачання до РФ білоруського бензину.

Previous post Спікер Палати Джонсон представив план: розділити допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню | новини України
Next post Яке сьогодні свято 16 квітня 2024 — що не можна робити в День Ірини, традиції