Допомога Україні і Ізраїлю: У Сенаті США заявили про досягнення консенсусу

Лідер більшості у Сенаті США, демократ Чак Шумер заявив про досягнення згоди щодо допомоги Україні та Ізраїлю.

Про це повідомляє ABC News.

За словами Шумера, відповідний консенсус був досягнутий під час недільної телефонної розмови президента Джо Байдена і лідерів Конгресу. Він висловив сподівання, що цього тижня вдасться щось зробити для допомоги обом країнам.

Шумер зазначив, що найкращий спосіб направити допомогу Ізраїлю та Україні – це ухвалення Палатою представників схваленого Сенатом додаткового закону про національну безпеку, який включає допомогу обом країнам.

Сенат ухвалив пакет на суму 95 мільярдів доларів у лютому, але спікер Палати представників Майк Джонсон не виніс його на голосування.

“Найкращий спосіб допомогти Ізраїлю відновити свою протиракетну оборону і протидію безпілотникам – це негайне ухвалення цього доповнення. Як я вже казав, Ізраїль витратив близько мільярда доларів на свою оборону, і доповнення до закону про безпеку поповнить ті засоби протиракетної оборони і захисту від безпілотників, які є в системі «Стріла», системі «Праща Давида» і «Залізному куполі»”, – наголосив Шумер.

Раніше конгресмен від Республіканської партії Майк Тернер заявив, що наступного тижня Палата представників має проголосувати за пакет допомоги Україні та Ізраїлю.

Що відомо про допомогу США для України

  • 13 лютого цього року Сенат підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню у $95 мільярдів, $60 млрд з яких – для України. Документ підтримали 70 сенаторів, проти були 29. “За” проголосували, зокрема, 22 сенатори-республіканці.
  • Законопроєкт мала схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на експрезидента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт. Однак наступного дня після схвалення сенатом спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що представники документ не ухвалять. Згодом він обіцяв розглянути питання допомоги Україні після квітневих канікул.
  • Також республіканці в Конгресі розглядають потенційне рішення надати принаймні частину з пакету допомоги Україні у вигляді позики.

Previous post За добу РФ втратила понад 900 військових і девʼять танків – нові дані Генштабу ЗСУ
Next post Війна в Україні: ЗСУ відбили 104 атаки ворога за добу – новини LB.ua