Колишнього першого заступника секретаря РНБО Гладковського оголосили в розшук – САП

Вищий антикорупційний суд оголосив у розшук колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського, повідомляє у фейсбуці Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

«16 квітня 2024 року колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання прокурора САП про оголошення у розшук колишнього першого заступника секретаря РНБО, який спільно з колишнім заступником міністра оборони та директором департаменту міністерства оборони обвинувачується у завданні збитків державі на загальну суму 17,44 млн грн», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що суд урахував неявки обвинуваченого на судові засідання та наявність підтвердженої інформації про перебування його за кордоном і задовольнив клопотання.

Національне антикорупційне бюро затримало Олега Гладковського у жовтні 2019 року за підозрою у зловживанні владою і в декларуванні недостовірної інформації. Він заявив про «політично вмотивоване незаконне переслідування». Вищий антикорупційний суд взяв його під варту на 60 днів, призначивши заставу у розмірі 10,5 мільйона гривень. Гладковський вийшов із СІЗО після внесення застави.

Читайте також: Гладковський збирається звертатися до ЄСПЛ через «політичне переслідування»

У травні 2020 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про зміну підозри Олегу Гладковському у справі про зловживання з оборонним замовленням і збільшила суму інкримінованих збитків з 10,62 мільйона гривень до 17,44 мільйона гривень. У липні 2021 року САП передала справу до суду.

За словами правоохоронців, у ході досудового розслідування було встановлено, що експосадовець РНБО використав надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби з метою отримання неправомірної вигоди структурою, в якій він та його близькі особи мають частку власності, а саме — ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс».

Цьому перебувало те, що у лютому і березні 2019 року журналісти Bihus.info опублікували кілька частин розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері.

За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, а також сам Олег Гладковський і представники «Укроборонпрому».

Незабаром після оприлюднення розслідування були затримані кілька чинних і колишніх посадовців ДП «Спецтехноекспорт», що входить до складу «Укроборонпром». Олег Гладковський та його син відкинули звинувачення.

У березні 2019 року на той момент чинний президент України Петро Порошенко заявив, що звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО.

Previous post Пенсія в Україні у 2024 – грошова допомога від ВПП ООН виплачуватиметься ще 3 місяці
Next post Дощ та гроза в ОАЕ — Дубай затопило, з’явилися відео негоди