Секретар РНБО Литвиненко оцінив ймовірність того, що в Росії еліта піде проти Путіна

“У керівництві ще чимало раціональних людей. Вони думатимуть і діятимуть, коли зрозуміють, що ціна перебування з Путіним вище, ніж відхід від нього”, – визначив він умову ймовірних політичних змін у РФ.

Водночас, наголосив Литвиненко, дуже важливо розуміти, що “путінізм ще не завершив своєї еволюції”, глава Кремля “пристрасився” до ідеї захоплення України і веде Росію саме в цьому напрямку.

Україна в цих умовах дотримується стратегії, яка має змусити Путіна атакувати Україну, підвищуючи ціну агресії для РФ. Ключовим елементом цієї стратегії, наголосив секретар РНБО, є удари дронів углиб Росії, які, на думку Литвиненка, необхідні для продовження тиску на Путіна.

Секретар РНБО зазначив, що такі удари обмежують Путіну простір для маневру та допомагають переконати російське суспільство та еліти у тому, що продовження війни обходиться дорожче, ніж її припинення.

Контекст

Путін здається “ізольованішим, ніж будь-коли”, і відчуває “втрату друзів” як у Росії, так і за її межами, писала за підсумками 2022 року The Washington Post.

На думку російської журналістки Юлії Латиніної, Путін може зіткнутися з перспективою загроз для своєї влади в Росії на тлі вторгнення в Україну, що невдало складається.

Російський публіцист і телеведучий Олександр Невзоров, який отримав українське громадянство, переконаний, що оточення Путіна шукає можливості з ним розправитися, “але це дуже непросто”.

Український телеведучий та журналіст Савік Шустер припускав, що Путіна в Росії можуть вбити. “Не думаю, що для ФСБ є якісь особливі труднощі усунення Путіна”, – сказав він.

Колишній радянський розвідник і однокурсник Путіна за інститутом КДБ, який живе в США, Юрій Швець вважає, що в оточенні Путіна мало людей, на яких той міг би покластися. “Боротьба йде не на життя, на смерть. І в цій боротьбі Путін може дуже просто закінчити своє існування. Тому він, мабуть, ізолювався”, – наголосив Швець.

Оточення Путіна розуміє, що війна з Україною позбавляє їх всього, що вони заробили за життя, тому висловлює невдоволення неможливістю швидко завершити конфлікт. Таку думку в інтерв'ю головному редактору “ГОРДОНу” Алесі Бацман висловив засновник видання Дмитро Гордон.

Російський юрист та блогер Марк Фейгін в інтерв'ю Бацман заявив, що Путін “боїться реальної смерті: що його отруять, уб'ють”. “Він параноїдальний”, – сказав блогер.

Співробітник Федеральної служби охорони Гліб Каракулов, який у жовтні 2022 року втік із Росії, стверджує, що Путін відірваний від світу та живе в інформаційному вакуумі. На його думку, глава Кремля у минулому і зараз за поведінкою – “це дві різні людини”. Каракулов розповів, що Путін возить до поїздок спеціальну кабіну для телефонних переговорів і час від часу імітує свої приїзди та від'їзди у різних резиденціях.

Previous post На фронті відбулося 68 бойових зіткнень за добу – Генштаб ЗСУ
Next post Війна в Україні: ворог наніс 64 авіаударів та 75 атак із РСЗВ – новини LB.ua