“Не хочемо третьої світової”. У Держдеп пояснили, чому США не збивають ракети РФ в Україні

“Ми не знаходимося в стані збройного військового конфлікту з Росією, а саме це вимагало б, щоб американські літаки перебували в небі над Україною, відбиваючи російські атаки. І ми не збираємося вступати у прямий збройний конфлікт із РФ”, – сказав він.

Журналісти попросили спікера Держдепу прокоментувати слова президента України Володимира Зеленського про те, що допомога партнерів Ізраїлю у відбитті атаки Ірану продемонструвала ефективність спільних дій у протистоянні терору і так могло бути і в Україні.

Міллер відповів, що “повністю розуміє” Зеленського, але у США “цілком різні відносини” з Україною та Ізраїлем.

“Ми десятиліттями підтримуємо партнерські відносини з Ізраїлем у сфері безпеки, надаючи йому пряму військову допомогу. Ізраїль – великий союзник США, який не входить до НАТО. Україна перебуває в іншому становищі, оскільки ми не мали з нею такої угоди до безпосередніх місяців, що передували цьому Але що ми зробили після цього конфлікту, так це надали їм обладнання, необхідне для самооборони», – каже він.

Міллер наголосив, що це позиція глави Білого дому Джо Байдена.

“Президент Сполучених Штатів ясно дав це зрозуміти. Я думаю, що в інтересах американського народу не допустити прямого збройного конфлікту між Сполученими Штатами та Росією, тому що ми не хочемо третьої світової війни. При цьому ми повністю віддані захисту України”, – підсумував він.

Контекст

13 квітня Іран запустив у бік Ізраїлю, за даними ЦАХАЛ, понад 300 дронів та ракет. Приблизно 99% цілей збили. У Відбиття атаки безпосередньо брали участь США, Великобританія, Франція і, ймовірно, Йорданія.

В Армії оборони Ізраїлю заявили, що із приблизно 170 запущених Іраном БПЛА жоден не перетнув кордон Ізраїлю. Їх перехопили винищувачі та система ППО Ізраїлю, а також ППО та авіація країн-союзників. Також ізраїльського кордону не перетнула жодна з понад 30 випущених Іраном крилатих ракет. Було перехоплено і майже 120 балістичних ракет, лише кілька зайшли в повітряний простір Ізраїлю та впали на авіабазу, завдавши незначної шкоди інфраструктурі.

Президент України Володимир Зеленський 15 квітня висловив переконання, що партнери могли б захистити Україну так само, як Ізраїль, який не є країною – членом НАТО.

Однак високопосадовці Великобританії та США заявили, що не допомагатимуть Україні збивати дрони та ракети, як у випадку з Ізраїлем, через необхідність “уникнути ескалації в Європі” і тому, що “йдеться про різні конфлікти, інший повітряний простір, різні картинах погроз”.

Previous post Удар по аеродрому в окупованому Джанкої: деталі
Next post “Як ти все це витримуєш?” Вірастюк заявив, що не був щасливим у шлюбі з другою дружиною