«Абсолютна неправда» – очільниця пресцентру Сил оборони півдня про критику журналістів

Голова Об’єднаного координаційного центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк прокоментувала заклик медійників усунути її від керівництва цим комунікаційним напрямком.

В ефірі Радіо Свобода (програма «Свобода.Ранок») 17 квітня вона заявила, що доказів журналісти не навели, а пресцентр Сил оборони півдня не порушив жодних наказів командування.

«Те, що закидається про невисвітлення наслідків трагедії Каховської ГЕС – це абсолютна неправда. Було відпрацьовано понад 800 запитів протягом одного тижня в спрощеному порядку», – твердить Гуменюк, але додає, що це робилося «з огляду на безпеку операцій».

У поширеному 16 квітня зверненні до ЗСУ та Міноборони українські та іноземні медійники стверджують, що Гуменюк забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ в її зоні відповідальності та вимагають забезпечити доступ до районів Херсонщини.

Заяву підписали об’єднання українських медіа «Медіарух», громадська організація «Детектор медіа», а також близько 100 представників українських та іноземних медіа.

У вересні 2022 року в інтервʼю «Детектор медіа» Гуменюк, відповідаючи на питання щодо конфліктів з журналістами, cказала, що «завжди намагається знайти точки дотику», хоча «є випадки, коли журналісти не хочуть сприймати реалії воєнного стану, вимоги військового командування, вважаючи висвітлення (розголос) важливішим за безпекову складову, намагаючись вхопити сенсацію».

У березні 2023 року Міністерство оборони повідомило про зміни до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73, який регулює роботу журналістів під час воєнного стану в Україні. Зокрема, змінилися правила отримання журналістами акредитації та були запроваджені спеціальні зони для перебування представників медіа. У повідомленні МО йшлося, що були враховані рекомендації Національної спілки журналістів України і профільних медійних організацій. Однак представники Медіаруху заявляли, що більшість їхніх пропозицій не врахували.

Previous post Закон про мобілізацію – в ухилянтів авто забирати не будуть
Next post У Львові нейрохірурги провели складну операцію на мозку 4-річній дівчинці з Північної Ірландії