Суд заборонив поліції розганяти конференцію консерваторів у Брюсселі

Вищий адміністративний суд Брюсселя визнав незаконним втручання поліції у проведення конференції консервативних політиків NatCon, яка відкрилася у готелі Claridge у Брюсселі у вівторок. У ній, зокрема, беруть участь прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, колишній прем’єр Польщі Матеуш Моравецький та ультраправий французький політик Ерік Земмур.

У вівторок поліцейські оточили будівлю, де проходила конференція, і попросили присутніх залишити територію. Guardian повідомляє, що ухвалу про закриття видав мер округу Сен-Жосс-тен-Ноде Емір Кір. Мер, за повідомленнями ЗМІ, ймовірно, побоювався атак на конференцію з боку європейських антифашистів, які погрожували її зірвати.

Після інциденту багато європейських політиків, у тому числі опоненти правих, заступилися за NatCon, посилаючись на свободу слова, гарантовану європейськими та бельгійськими законами.

«Те, що сталося сьогодні в Брюсселі, є неприйнятним. Конституція Бельгії гарантує свободу слова та мирних зборів з 1830 року. Заборона політичних зборів є неконституційною», – заявив прем’єр-міністр Бельгії Олександр Де Кро. Критика прозвучала і з боку влади Британії, яка не входить до Євросоюзу.

Конференція консервативних політиків Європи NatCon проводиться з 2019 року. Основним питанням порядку денного зазвичай є критика влади ЄС із консервативних та правопопулістських позицій. Йдеться про критику міграційної політики, захист етнічних та сексуальних меншин, рівноправність та інші цінності Євросоюзу. Цього року дискусії присвячені, зокрема, майбутнім виборам до Європарламенту.

Previous post Тарифи на світло можуть підвищити з 1 червня – скільки будемо платити тепер
Next post як українські військові відбивають атаки армії РФ на Часів Яр