перші поставки артилерійських снарядів Україні будуть вже в червні

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що перші поставки артилерійських снарядів Україні в рамках чеської ініціативи будуть зроблені вже в червні.

«Ви вже знаєте, що наша країна намагається допомогти так, як може. Завдяки чеській ініціативі щодо постачання боєприпасів ми вже можемо закупити близько 500 тисяч боєприпасів великого калібру, щодо майже 200 тисяч контракти укладено і ще 300 тисяч перебувають на стадії укладення контракту. Я думаю, що перші поставки в Україну будуть уже в червні», – сказав він на брифінгу в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Фіала також заявив про рішучу підтримку будь-якої ідеї про те, як розширити оборонні можливості України.

Після свого візиту до США прем’єр-міністр Чехії висловив стриманий оптимізм щодо підтримки Конгресом США пакету допомоги Україні.

«Я сподіваюся, що цей оптимізм підтвердиться, це дуже важливо для України, це дуже важливо для нашої співпраці зі Сполученими Штатами», – сказав він.

Читайте також: У ISW пояснили, яких «загрозливих успіхів» може досягти РФ через відсутність допомоги Україні

Напередодні прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що 20 країн, які приєдналися до чеської ініціативи із закупівлі артилерійських снарядів для Сил оборони України,пообіцяли надати кошти для придбання 500 тисяч боєприпасів.

Україна неодноразово просила своїх західних союзників постачати більше боєприпасів, яких бракує її військам на полі бою в той час, як російські сили обстрілюють їх зі співвідношенням приблизно п’ять до одного. Запаси скорочуються, заявив американський військовий командувач у Європі минулого тижня в Конгресі, і співвідношення становитиме 10 до одного за лічені тижні.

Країни Європейського союзу пообіцяли Україні мільйон артилерійських снарядів до кінця березня, але їхні виробничі потужності обмежені, і обіцянку виконати не вдалося. Тоді уряд Чехії оголосив, що збирає значну кількість снарядів – загалом близько 800 000 – для України з третіх країн за межами Європейського союзу.

Previous post Урожай-2024: Очікують зібрати близько 74 млн тонн зернових і олійних – LB.ua
Next post Cили РФ обхідними маршрутами намагаються прорватися на околиці Часового Яру – ОСУВ «Хортиця»