Опубліковано текст законопроекту Джонсона. Він зобов'язує Байдена передати Україні ATACMS та запроваджує економічну допомогу на кредитній основі.

У документі зазначено, що розмір загальної суми допомоги становить $60,84 млрд., з яких $23,2 млрд. підуть на поповнення американських озброєнь і запасів – оборонних товарів та послуг, наданих Україні.

Крім того, $11,3 млрд. виділено на поточні військові операції США в регіоні.
$13,8 млрд доларів – на закупівлю нових систем озброєнь, товарів та послуг оборонного призначення.

$26 млн відводиться на продовження нагляду та підзвітності за допомогою та обладнанням, що надається Україні. Законопроект Джонсона посилює нагляд за постачанням Україні та містить вимоги до партнерів та союзників вносити свою частку витрат.

Законопроект передбачає угоду про повернення урядом України коштів, виділених США на економічну підтримку, але допускає повне чи часткове списання кредиту.

Джонсон пропонується виділити Україні $7,8 млрд прямої фінансової допомоги в кредит, при цьому законопроект має пункт, який дозволить президенту США після 15 листопада 2024 року після подання відповідного обґрунтування до Конгресу списати до половини суми боргу. А з 1 січня 2026 року президент отримає право списати весь кредит.

Ініціатива Джонсона зобов'язує президента США Джо Байдена у найкоротші терміни після набуття чинності законом передати Україні оперативно-тактичні ракетні комплекси великої дальності ATACMS. Вказується, що постачання ATACMS має відбутися, “як тільки це буде можливо”.

Однак у законопроекті уточнюється, що якщо президент США вирішить, що передача ATACMS завдасть шкоди інтересам національної безпеки Штатів, він може відкласти постачання. У такому разі глава американської держави буде зобов'язаний повідомити про це рішення комітети з оборони Конгресу, комітети з асигнувань та міжнародних відносин Сенату та комітети з асигнувань та міжнародних відносин Палати представників.

Джонсон планує, що Палата представників розгляне законопроект щодо допомоги Україні цього тижня, і 20 квітня відбудеться голосування.

Новина доповнюється…

Контекст

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування. на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроект, зазначивши, що “ставки надто високі, а наслідки надто значні”.

Кілька місяців республіканці та демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроекту. Саботувати угоду, зокрема, закликав республіканців колишній президент США Дональд Трамп, який вважає, що Сполученим Штатам потрібен окремий законопроект про кордони та імміграцію і його не повинні прив'язувати до іноземної допомоги у жодному вигляді. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той загрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроект, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, але без угоди про міграційну реформу та безпеку кордону. Його має затвердити Палата представників, яка була на канікулах до 28 лютого.

Джонсон 16 квітня анонсував розгляд цього тижня чотирьох законопроектів: одного – про пріоритети національної безпеки та трьох окремих – щодо фінансування допомоги США для України, Ізраїлю, Тайваню.

Previous post В Україні зросло споживання електроенергії. «Укренерго» закликає українців економити
Next post Життя в СРСР — звідки та коли з’явилися комісійні магазини та що в них відбувалося