«Їх людьми не можна назвати! Як вони з цим живуть?» – очевидці про удар по Чернігову

Три вибухи пролунали 17 квітня в середмісті Чернігова. За інформацією голови Чернігівської ОВА, російські військові вдарили по Чернігову крилатими ракетами «Іскандер». Була зруйнована восьмиповерхова будівля. Під завалами опинилися люди. За останніми даними, 17 людей загинули, 40 осіб були госпіталізовані.

За інформацію місцевої влади, пошкоджень зазнали понад 20 багатоквартирних будинків. Крім того, як повідомив голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, були пошкоджені лікарня, заклад вищої освіти, десятки авто.

Чернігівці розповіли кореспондентці Радіо Свобода, що цього ранку бачили і чули вони.

У Чернігові після ранкових ракетних ударів 78 осіб звернулися до лікарень по допомогу, повідомив виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

«На жаль, відомо про 17 людей, яких сьогодні в Чернігові Росія вбила своїми ракетами. 78 осіб звернулися до лікарень, вони отримали всю необхідну допомогу. Понад 40 осіб госпіталізовано», – йдеться у дописі.

«Я бачив, як пролітало дві ракети, – розповідає черговий хірург районної лікарні Олександр Павлішин. – Я в перев’язувальній був якраз. Почув два вибухи, потім ще один. Потім почали привозити до нас поранених. Я бачив дві ракети, які перші летіли».

Територія Чернігівської районної лікарні

Територія Чернігівської районної лікарні

Ані лікарі, ані пацієнти, які на момент вибухів перебували в лікарні, не постраждали, запевняє Олександр Павлішин, а ось будівлі медичного комплексу зазнали пошкоджень.

«Близько ста вікон вилетіло. Обладнання пошкоджене. Приймальне відділення вже переносили в неврологічне відділення, після того, як поліклініку нашу розбомбили в 2022 році… Тепер там працювати вже неможливо. І ось у цьому помешканні, де у нас були сімейні лікарі – теж, бачите, практично неможливо працювати», – розповідає лікар.

Пошкоджена будівля лікарні, де працювали сімейні лікарі

Пошкоджена будівля лікарні, де працювали сімейні лікарі

Незважаючи на пошкодження, районна лікарня першою почала приймати поранених від вибухів ракет людей. За останньою інформацією від представників чернігівської влади, 17 людей загинули, 40 осіб були госпіталізовані.

«Жахливе дежавю»

Житловий район, куди прилетіли ракети

Житловий район, куди прилетіли ракети

Район, куди «прилетіли» російські ракети – один з найбільш постраждалих під час обстрілів 2022 року. Тоді тут були зруйновані медичний заклад, управління районної поліції, горіли приватні будинки. Для багатьох жителів району, як вони кажуть, вибухи 17 квітня – «жахливе дежавю».

«Я була вдома, лежала на дивані, – розповідає чернігівка Наталія. – О 9:03 пролунав один вибух, потім другий. А потім десь за хвилину – і третій. Будинок здригнувся, але скло у вікнах у мене не повилітало. Але моя голова!.. Я була в облозі 40 днів – то все згадала за одну хвилину! Я вже хочу миру будь-якою ціною».

Чернігівка Наталія живе буквально в 150 метрах від епіцентру вибуху. Каже: сильно перелякалась, коли почула зранку свист ракет: «Зранку прокинулись – почули, як пролетіли дві ракети, а потім сильний вибух був. А потім і третя прилетіла. Дуже стіни у нас здригались. Було страшно. Я пішла до доньки, ми вийшли на вулицю. Мені зранку треба було на роботу, але я не поїхала, бо транспорт не ходив. А пішки я б не пішла, бо мене трусило. Ми спустились до підвалу, але не заходили в нього. Коли закінчилась тривога – пішли дитину забирати зі школи».

Пошкоджений будинок

Пошкоджений будинок

«Я саме готував собі сніданок, смажив собі омлет, – розповідає про ранок 17 квітня чернігівський пенсіонер Олександр. – Потім – гучні вибухи. У мене вікна дрижали, зі стелі штукатурка сипалась. Я одразу згадав, як у березні 2022-го тут, поряд з моїм будинком російські літаки бомби на стадіон скидали. От тоді ще гучніше було, але схоже».

Будинок Олександра розташований на відстані 400-500 метрів від епіцентру вибуху.

«Після третього вибуху я вже пішов на вулицю, – розповідає Олександр. – Сусіди теж повиходили. Ніхто не розуміє, що сталось. Бачимо тільки дим в районі лікарні. Зрозуміли, що приліт. Потім мені почали друзі дзвонити, питали, чи я живий тут. А я навіть злякатись не встиг. У мене тільки собака дуже перелякалась. Он у будці тепер сидить, не вилазить».

Ще один чернігівець у момент «прильоту» російських ракет їхав на автомобілі приблизно за кілометр від місця «прильоту».

«Якраз їхав на машині, коли гупнуло десь поряд, – розповідає Юрій. – Я звернув праворуч, зупинився. І тут вдруге – «Гуп!» Я вийшов з машини. Через секунд 30 чую характерний звук, розумію – щось летить. А тоді як гупне третій раз! Потім бачу вдалині стовп диму і вогонь».

Вдалині – пошкоджений внаслідок атаки будинок

Вдалині – пошкоджений внаслідок атаки будинок

Пенсіонерка Валентина теж чула вибухи в місті, хоча в момент «прильоту» була на дачі за Черніговом. Переїхала туди разом з кішкою кілька днів тому.

«Я навіть думала, що це десь поряд, – говорить Валентина. – Я саме в будиночку була. Він просто ходором ходив! Я дуже злякалась! Це було ще гучніше, ніж в серпні минулого року по драмтеатру «прилетіло». Я ж тоді теж тут, на дачі, була, то можу порівнювати».

Щоб дізнатись, що відбулось, пенсіонерці довелось бігти близько кілометра у центр села – туди, де є зв’язок та інтернет. Трохи заспокоїлась, каже, тільки коли дізналась, що з рідними все гаразд. Тепер не стримує емоцій стосовно дій російських військових.

«Їх людьми не можна назвати! Хіба можна оце таке робить, як вони оце роблять?! Це страх один! І це ж спеціально все. Як вони з цим живуть?» – вигукує Валентина.

Серед загиблих чернігівців – 25-річна лейтенант поліції.

«Жінка жила в сусідньому будинку, перебувала вдома на лікарняному. Смертельне осколкове поранення», — написав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Від вибуху постраждав і центральний корпус Національного університету «Чернігівська політехніка». Навчальний заклад отримав пошкодження ще в березні 2022 року.

Пошкоджена будівля Національного університету «Чернігівська політехніка»

Пошкоджена будівля Національного університету «Чернігівська політехніка»
Пошкоджена будівля Національного університету «Чернігівська політехніка»

Пошкоджена будівля Національного університету «Чернігівська політехніка»
Люди ремонтують пошкоджені приміщення

Люди ремонтують пошкоджені приміщення

18 квітня у Чернігові оголосили Днем жалоби

Із 18 квітня в місті почне працювати Єдиний центр допомоги, повідомив в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. За його інформацією, постраждалим від вибухів надаватимуть грошову, юридичну та психологічну допомогу. Також фахівці будуть збирати інформацію про потреби у відновленні житла.

Після російського ракетного удару по Чернігову міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що закликатиме партнерів України надати додаткові засоби протиповітряної оборони.

«Ці невинні люди не були б вбиті чи поранені, якби Україна мала достатні можливості протиповітряної оборони. Три дні тому на Близькому Сході ми побачили, як виглядає надійний захист людських життів від ракет», – написав він у соцмережі Х.

Очільник МЗС зауважив, що партнери України мають необхідні засоби, щоб допомогти рятувати життя українців з таким же рівнем ефективності.

18 квітня у Чернігові оголосили Днем жалоби за загиблими внаслідок ракетних ударів РФ 17 квітня.

Previous post Новий закон про мобілізацію – у кого вже у травні можуть вилучити авто на потреби армії
Next post У Конгресі США оприлюднили законопроєкт про підтримку України – передбачає понад 60 млрд доларів і надання ATACMS