Дуров заявив, що влада РФ вимагала видати особисті дані українських користувачів “ВКонтакті” під час Євромайдану

Бізнесмен розповів, що перші “силові” проблеми з соціальною мережею, що належить йому, виникли ще в 2006 році під час протестів у Росії та Україні. Потім, у 2011-2012 роках, російська опозиція стала активно використовувати “ВКонтакте”, найпопулярнішу на той час у СНД соціальну мережу для організації та координації протестних дій.

Російська влада зажадала від Дурова видалити протестні групи із соцмережі. Але підприємець відмовився, тому що метою “ВКонтакті”, за словами Дурова, була свобода самовираження, і адміністрація мережі не займала чийсь бік.

Він розповів також, що у 2013 році на тлі протестів в Україні російська влада вимагала передати особисті дані організаторів акцій Євромайдану.

Дуров згадує, що пояснив ФСБ: йдеться про громадян іноземної держави. Він зазначив, що не захотів “зраджувати українських користувачів” і знову відмовився від співпраці зі спецслужбами РФ.

“Наша відповідь була: “Це ж інша країна. Ми не зраджуватимемо наших українських користувачів тому, що ви нас про це попросили”, – поділився він.

Після цього Дуров був поставлений перед вибором: виконувати всі вимоги влади РФ і спецслужб або продати частку в компанії, піти з посади генерального директора та залишити країну. Він обрав останнє, але рішення, каже підприємець, далося тяжко, оскільки “ВКонтакте” він сприймав “як свою дитину”.

“Я вирішив, що я вважаю за краще бути вільним. Я не хочу ні від кого отримувати накази. І моя місія була в тому, щоб допомогти іншим людям також стати вільними”, – підсумував Дуров.

Про цей епізод Дуров писав 10 років тому після того, як повідомив про продаж своєї частки у “ВКонтакті”. Він зазначав, що його відповіддю на вимоги ФСБ поділитися даними українців “була й залишається категорична відмова”, оскільки юрисдикція Росії не поширюється на українських користувачів “ВКонтакті”. Екс-співвласник соцмережі підкреслив, що у нього залишилося “щось важливіше – чисте сумління та ідеали”.

Контекст

Дуров, який народився в Санкт-Петербурзі, у 2021 році отримав громадянство Франції, а мешкає в Дубаї (ОАЕ), де знаходиться головний офіс Telegram.

27 лютого 2022 року, коли почалося масове вторгнення російських військ до України, Дуров заявив, що може обмежити користування Telegram у зв'язку з “українськими подіями”, але за кілька хвилин передумав.

Про те, що платформа Telegram несе низку загроз безпеці України, заявили в українській військовій розвідці у лютому 2024 року.

У березні СБУ повідомили, що бачать “чітка співпраця адміністрації Telegram з Роскомнаглядом та ФСБ”, при цьому “Telegram не прислухається до прохань української держави так, як дослухається до прохань російської держави”. “Комунікація з ними є, але вона по суті безрезультатна, на відміну від того ж TikTok, який, в принципі, реагує”, – розповіли у спецслужбі.

Previous post На заводі найбільшого виробника зброї в Британії пролунав вибух
Next post У ЄС відреагували на ухвалення Грузією закону про іноагентів