“Гроші є”. Рютте запропонував викупити ЗРК Patriot у країн, які не хочуть передавати їх Україні

За словами Рютте, ЄС знає, що багато країн мають запаси систем Patriot.

Як зазначив нідерландський прем'єр, ЄС “може у них купити та доставити в Україну” ЗРК. Він додав, що Євросоюз має “гроші є”.

“Це дуже важливо”, – наголосив Рютте.

Водночас, прем'єр Нідерландів визнав, що деякі країни хотіли б отримати гарантії того, що вони зможуть замінити своє обладнання, перш ніж передавати його Києву.

Контекст

У Повітряних силах ЗСУ у квітні 2023 року повідомляли, що в Україні на бойовому чергуванні є два дивізіони Patriot, отримані від США, Нідерландів та Німеччини. У грудні про передачу Україні ще один ЗРК Patriot проінформували в уряді ФРН.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, посилення української протиповітряної оборони дасть три критично важливі результати: врятує тисячі людських життів, заощадить значну кількість ресурсів для партнерів, які б витратили на відновлення України, прикриє українські війська і дозволить їм переламати хід війни проти країни-окупанта. РФ.

У квітні глава Української держави Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібні 25 систем Patriot, щоб повністю закрити небо від повітряних атак країни-агресора РФ.

Кулеба повідомляв, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot – у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, що охороняє порт або аеродром. Дипломат підкреслив, що йому “важко зрозуміти” опір деяких країн передачі Україні хоча б однією зі своїх систем. При цьому він упевнений, що Україна зрештою отримає більше Patriot, але затримки коштують українцям життя.

Previous post ПАРЄ вважає Путіна нелегітимним президентом, а НПЗ – законними цілями – LB.ua
Next post Історія українських прізвищ — Що означають прізвища Кличко, Філатов, Терехов, Садовий та Труханов