«Будеш на нас працювати чи сядеш». Кримський татарин про тортури ФСБ, які він пережив у Криму

Катування в Росії це звичайне явище, заявив в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії кримчанин, кримськотатарський активіст Рінат Параламов. Він розповів, що сам пережив тортури, побиття і знущання в управлінні ФСБ Росії в окупованому Росією Криму. Параламов заявив, що його били кілька годин, використовували струм. А щоб кримчанин не кричав, за його словами, рота перев’язали рушником і тягнули, як за вуздечку. Не витримавши тортур, Рінат погодився та підписав усі папери, які йому дали співробітники ФСБ. Згодом кримчанин оприлюднив усе те, що він пережив.

«Я вже думав, [що] все, почав молитися. І перестав кричати. Штани були стягнуті, сідниці відкриті, вони капнули щось і почали розповідати, що є такі моменти, як трубу засовують, колючий дріт у трубу, нутрощі назовні вивертають і потім ціпком ґвалтують. Гель капнули холодний на сідницю і сказали: «Зараз ми будемо це все практикувати. Ти згоден? Ні?» – це лише одна цитата з драматичної сповіді Ріната Параламова журналістам Крим.Реалії.

Які методи застосовують російські спецслужби проти кримчан, а також розповідь Ріната про його життя в окупованому та анексованому Росією Криму, про його участь в акціях солідарності з арештованими співвітчизниками, затримання російськими силовиками, страшні, просто шокуючі подробиці від Ріната Параламова про катування у ФСБ, про його втечу з Криму і подальші дії російських силовиків – читайте тут історію кримського татарина, який після тортур ФСБ зміг утекти з Криму.

На волі. Рінат Параламов із дочкою. Бремен, Німеччина, 2023 рік

На волі. Рінат Параламов із дочкою. Бремен, Німеччина, 2023 рік

Окупація та анексія Криму Росією

У лютому 2014 року в Криму з’являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції.

Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Previous post Затримка допомоги Україні – чотири мільярди доларів довелося витратити на військові закупівлі
Next post Китай зменшив експорт до Росії через санкції США — новини LB.ua