У Грузії відбулася акція протесту. Демонстранти вимагали зустрічі з прем'єром та відкликання “закону про іноагентів”

У ході масової акції протесту було оголошено план демонстрантів пройти маршем до адміністрації уряду та вимагати зустрічі з прем'єр-міністром Іраклієм Кобахідзе. Демонстранти також вимагали відкликання закону “Про прозорість іноземного впливу”, який вважається аналогом російського закону “про іноземних агентів”.

“Ми хотіли б запропонувати, щоб ви пішли з нами зараз до державної канцелярії і зажадали, щоб прем'єр-міністр вийшов і поговорив з нами. Насамперед ми хотіли б попросити вас підняти руку і дати нам право та мандат очолити цю мирну демонстрацію”, – сказав співзасновник “Європейської платформи Грузії” Леван Цуцькірідзе і закликав учасників мітингу не йти на жодні провокації.

Це був третій день протестів проти “закону про іноагентів” біля будівлі парламенту.

У парламенту зібралося понад 15 тис. людей, повідомляє Telegram-канал Paper Kartuli.




Під час акції двох людей було затримано, повідомило міністерство внутрішніх справ Грузії у Facebook. У відомстві заявили, що один із затриманих мав при собі холодну зброю.

Видання Новини Формули опублікувало в Х відео з місця подій, зняте з дрона, на якому видно кількість людей, які зібралися на акцію протесту.




Президент Грузії Саломе Зурабішвілі підтвердила в ефірі ВВС News, що накладе вето на закон. Відео вона опублікувала у соцмережі Х. При цьому Зурабішвілі зазначила, що правляча партія має достатньо голосів у парламенті для подолання вето президента.

Президент Грузії нагадала, що минулого року також були мітинги проти ухвалення цього закону, внаслідок яких його було відкликано. За її словами, повторне ухвалення цього закону є прямою провокацією.




Контекст

Вперше аналогічний російському “закон про іноагентів” влада Грузії ініціювала у березні 2023 року. Проти виступили опозиція, представники ЗМІ та неурядові організації, вони вимагали відкликання законопроекту.

Після голосування верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що законопроект несумісний із цінностями та стандартами ЄС і “суперечить проголошеній Грузією меті вступу до Європейського союзу”. У Держдепартаменті США натякнули на можливі санкції за придушення протестів. Зурабішвілі висловила повну підтримку мітингувальникам та пообіцяла накласти на закон вето.

У Тбілісі та регіонах розпочалися протести. За два дні акцій 7–8 березня було затримано 133 протестувальники, в ході зіткнень були постраждалі. 9 березня в МВС Грузії заявили, що поліція відпустила 132 із 133 затриманих. 10 березня парламент проголосував за зняття законопроекту із розгляду.

3 квітня 2024 року “Грузинська мрія” повторно внесла на розгляд законопроект про іноземних агентів Один з лідерів правлячої партії “Грузинська мрія” Мамука Мдінарадзе заявив, що закон відповідає європейським стандартам і буде ухвалено на всіх трьох слуханнях до кінця поточної сесії парламенту.

Зурабішвілі того ж дня висловила думка, що “Росія сюди більше ніколи не повернеться”. Наново ініціювавши закон про іноагентів, “Мрія” показала свою справжню особу, сказала вона.

У Кремлі ініціативу “Грузинської мрії” схвалили. “Росія зацікавлена ​​у стабільності в Грузії, а закони про іноагентів ухвалюють майже скрізь, тому що ніхто не хоче втручання у свої справи”, цитувало його 4 квітня пропагандистське агентство ТАСС.

15 квітня парламент Грузії почав розглядати скандальний законопроект. На засіданні юридичного комітету парламенту лідер опозиційної партії “Громадяни” Алеко Елісашвілі побився з Мдинарадзе – він підійшов до представника більшості, який виступав за трибуною, і вдарив його кулаком в обличчя.

Previous post Країни G7 «продовжать працювати» над шляхами застосування активів РФ на підтримку України
Next post СБУ затрмала у Дніпрі ще одного навідника російських ракет і дронів