“Покажіть свою підтримку”. Республіканка запропонувала мобілізувати до ЗСУ конгресменів США, які підтримають законопроект за допомогою України

Поправки до законопроекту HR 8035 опубліковано на сайті Палати представників.

Усього Грін внесла 24 поправки.

“Будь-який член Конгресу, який проголосує за цей закон, має бути призваний на службу в українську армію”, – йдеться у тексті поправки №8.

Коментуючи її, Грін пояснила у Х, що мала на увазі.

“Якщо ви хочете фінансувати війну, чому б вам не піти воювати. Покажіть свою підтримку Україні”, – написала конгресвумен.




Крім того, поправкою №13 Грін фактично транслює тезу російської пропаганди: “Жодні кошти, надані цим законом, не можуть бути використані або витрачені доти, доки Україна не закриє всі біолабораторії і не надасть усі дані про такі дослідження уряду США”.

Конгресумен від республіканців також запропонувала заборонити фінансування Києва доти, доки в Україні нібито не припиниться втручання уряду в діяльність християнських церков (поправка №12).

Окрім іншого, Грін також запропонувала перенаправити кошти, призначені для України, на фінансування постраждалим від пожеж у Лахайні (Гавайї), жертвам падіння поїзда у Східній Палестині, генпрокуратурі для ініціювання масових депортацій нелегалів, а також заборонити фінансування до проведення в Україні “вільних та чесних” виборів”.

Грін відома своїми ультраправими та антиукраїнськими поглядами. Вона тривалий час виступала проти виділення будь-яких додаткових коштів Україні, наголосив Newsweek.

Контекст

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроект, зазначивши, що “ставки надто високі, а наслідки надто значні”.

Кілька місяців республіканці та демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроекту. Саботувати угоду, зокрема, закликав республіканців колишній президент США Дональд Трамп, який вважає, що Сполученим Штатам потрібен окремий законопроект про кордони та імміграцію і його не повинні прив'язувати до іноземної допомоги у жодному вигляді. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той загрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроект, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, але без угоди про міграційну реформу та безпеку кордону. Його має затвердити Палата представників.

Новий законопроект від її спікера Майка Джонсона, текст якого було опубліковано 17 квітня, передбачає допомогу Україні на загальну суму $60,84 млрд, з яких $23,2 млрд підуть на поповнення американських озброєнь та запасів – оборонних товарів та послуг, наданих Україні.

Джонсон пропонує виділити Україні $7,8 млрд прямої фінансової допомоги в кредит, при цьому законопроект має пункт, який дозволить президенту США за підтримки Конгресу списати згодом половину або всю суму кредиту. Також законопроект зобов'язує президента США у найкоротший термін надати Україні комплекси ATACMS, якщо це не зашкодить національній безпеці США.

Previous post «глибоко розчаровані» рішенням парламенту Грузії щодо законопроєкту про «іноагентів»
Next post Вища освіта: ректором КНУБА може стати Олексій Дніпров – новини LB.ua