Демократи в Конгресі обіцяють підтримати проект Джонсона про допомогу Україні та врятувати його від звільнення

Підтримка демократів стала необхідною для ухвалення проекту допомоги Україні після того, як ультраправі республіканці в Палаті представників заявили, що не дадуть голосів на процедурних голосуваннях, необхідних, щоб почати дебати по документу.

За словами лідера демократів у Палаті представників Хакіма Джефріса, вони розцінюють подані законопроекти не як “пакет Джонсона”, а як американський пакет, який відповідає цілям США у сфері нацбезпеки, тому зроблять “все необхідне”, щоб законопроекти були ухвалені.

Демократи, вважає Bloomberg, також можуть допомогти Джонсону зберегти свою посаду, яка опинилася під загрозою через його рішення просувати законопроект про допомогу Україні, не прив'язуючи її до положень щодо безпеки кордонів США.

Як зауважує Bloomberg, деякі помірковані демократи вже пообіцяли захистити спікера від такого сценарію ультраправих республіканців, проголосувавши за відхилення пропозиції про відставку. Зокрема, домагатися звільнення Джонсона пообіцяла Марджорі Тейлор Грін.

У свою чергу Джонсон заявив, що не просив демократів про допомогу і “готовий ризикнути своєю роботою”, щоб допомогти Україні зупинити російську агресію. Він назвав себе “республіканцем часів Рейгана”, який “вірить у світ через силу”, і пояснив, що його філософія полягає в тому, що “ви робите правильні речі та дозволяєте подіям відбуватися так, як вони відбуваються”.

Контекст

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування. на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США. Проте, розгляд документа заблокували представники Республіканської партії.

Кілька місяців республіканці та демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроекту. Саботувати угоду, зокрема, закликав республіканців колишній президент США Дональд Трамп, який вважає, що Сполученим Штатам потрібен окремий законопроект про кордони та імміграцію і його не повинні прив'язувати до іноземної допомоги у жодному вигляді. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той загрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроект, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, але без угоди про міграційну реформу та безпеку кордону. Палата представників не розглянула документ досі.

Новий законопроект Джонсона, текст якого було опубліковано 17 квітня, передбачає допомога Україні на загальну суму $60,84 млрд, з яких $23,2 млрд підуть на поповнення американських озброєнь та запасів – оборонних товарів та послуг, наданих Україні.

Джонсон пропонує виділити Україні $7,8 млрд прямої фінансової допомоги в кредит, при цьому законопроект має пункт, який дозволить президенту США за підтримки конгресу списати згодом половину або всю суму кредиту. Також законопроект зобов'язує президента США у найкоротший термін надати Україні комплекси ATACMS, якщо це не зашкодить національній безпеці США.

Речник заявив про плани проголосувати за допомогу Україні та інші законопроекти 20 квітня. Президент США Джо Байден підтримав пакет Джонсона і заявив, що негайно підпише запропоновані ним законопроекти після ухвалення їх Палатою представників та Сенатом.

Previous post Генштаб завершив відрядження пресофіцерки Гуменюк у Сили оборони півдня. Раніше цього вимагали журналісти
Next post 786 доба війни: Росія завдала 11 ракетних та 78 авіаційних ударів