Росія розширює мовлення в окупації: як Україні «глушити» пропаганду?

Окупаційна влада захопленої частини Херсонської області днями заявила, що «розвиває і модернізовує радіомережі» у регіоні, а у російському Ростові-на-Дону презентували нове інтернет-ЗМІ, яке буде поширювати інформацію про окуповані території Херсонської, Запорізької, Донецької й Луганської областей.

Як Росія розвиває своє мовлення на окупованих територіях півдня України? Хто працює в окупаційних ЗМІ і які наративи там поширюють? Як Україна намагається протидіяти російським медіа на окупованих територіях і чи є для цього можливості, читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • В окупаційному «міністерстві цифрового розвитку» захопленої частини Херсонщини повідомляють, що поширюють мовлення «Радіо Таврія» на селище Лазурне, Залізний Порт та сусідні до них населені пункти лівобережної частини області.
  • Під час презентації у Росії чергового медіа для окупованих українських теренів під назвою «Нове.Медіа» зазначили, що на цьому інтернет-порталі будуть публікувати історії місцевих жителів, начебто реальні думки та справжні свідчення про події, які відбуваються. Символом нового медіа окупанти обрали знаменитого «єнота з Херсону» (одного з тих, яких директор кримського зоопарку Олег Зубков вивіз із міста при відступі російських військ – ред.). Наразі новий портал має три окремі телеграм-канали – про окуповані території Херсонщини, Запоріжжя і Донеччини. Там здебільшого поширюють заяви від окупаційних чиновників і російські наративи про війну в Україні.

«Рерайт новин від Сальдо»

Головна редакторка херсонського медіа «Кавун.City» Євгенія Вірлич розповіла «Новинам Приазов’я», що суттєвої різниці у контенті «Нового.Медіа» та інших підконтрольних окупантам ЗМІ немає.

Євгенія Вірлич

Євгенія Вірлич

Дуже-дуже мало своєї інформації або її взагалі немає

«Просто це ще одне медіа, в якому будуть лити у вуха пропаганду на кшталт «Таврії». Але у «Таврії» є відео, є радіо і таке інше. А тут буде, з того, що ми вже бачимо, рерайт новин від Сальдо (призначений Кремлем керівник окупованої частини Херсонщини – ред.), від інших окупаційних ватажків. Тобто вони таким чином розширюють видимість інформаційного поля. В деяких їхніх окупаційних медіа взагалі новини навіть не переписують, а перепощують просто. Особливо це видно по окремих громадах. Тобто дуже-дуже мало своєї інформації або її взагалі немає, як от у випадку з Голою Пристанню, з Олешками», – зауважила вона.

Єдиним комплексним медіа на окупованій частині Херсонщини, яке має сайт, соціальні мережі, відео- і радіоконтент, залишається «Таврія», яке окупанти створили на базі українського Суспільного мовника.

Як розповідає Вірлич, під час окупації Херсону офіс медіа захопили й використовували його для своїх потреб. Коли армія РФ відступала на лівий берег, окупанти вивезли з приміщення телекомпанії обладнання, а телевежу зруйнували. Зараз у регіоні також працює низка підконтрольних окупантам радіостанцій, каже журналістка.

«Якщо говорити про радіо, наприклад, то нещодавно, після новини про це нове їхнє медіа, Сальдо вирішив розказати, що в окупованому Скадовську працюють кілька радіостанцій. І навіть їх перерахував: «Вісті ФМ», радіо «Таврія», радіо «Росія», «Комсомольська правда» і «Піка», – повідомила співрозмовниця.

Про наративи

В окупованому регіоні створили велику кількість телеграм-каналів. Основний наратив усіх ЗМІ, які підконтрольні окупаційній владі, – це звинувачення України в обстрілах захоплених Росією територій, каже Вірлич.

Обстрілюють з лівого берега правий берег, розвертають озброєння і обстрілюють лівий

«Кожного дня вони гонять у своїх ефірах, в онлайн-медіа оцей наратив, що обстрілює Україна. Хоча ми бачимо, за повідомленнями наших людей і за повідомленням Генштабу, що ЗСУ цілять виключно в місця розташування або окупантів, або техніки. Що роблять окупанти? Вони обстрілюють з лівого берега правий берег, потім розвертають озброєння і обстрілюють лівий, щоб зробити вигляд, що це обстрілює українське військо», – додала журналістка.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Радіо Крим» на Запоріжжі

На захопленій території Запорізької області почало мовити підконтрольне окупаційній владі «Радіо Крим», повідомило у кінці березня місцеве телебачення «За!ТВ». Один із головних проєктів на радіо присвячений російським військовим, зазначили в ЗМІ.

Крім телебачення «За!ТВ» і «Радіо Крим» на окупованій частині Запоріжжя також працює радіостанція «За!Радіо» і «Радіо Sputnik». У регіоні безкоштовно поширюють газету «Запорізький вісник». Минулого року її тираж складав 300 тисяч екземплярів, повідомляли місцеві ЗМІ.

Газета окупаційних сил «Запорізький вісник»

Газета окупаційних сил «Запорізький вісник»

Представниця Інституту масової інформації у Запорізькій області Наталя Виговська зазначила, що російська окупаційна влада приділяє увагу розвитку локальних медіа на захоплених територіях. Але чи мають ці ЗМІ свою аудиторію, журналістка сумнівається.

Наталя Виговська

Наталя Виговська

«Холдинг «За медіа» – це телеканал «За!ТВ», радіо «За!Радіо», газета «Запорожский вестник» і сайт «За медіа». І зараз створюються гіперлокальні медіа, з цього «Нове медіа». Також вони вкрали бренд мелітопольської газети («Новий день»). Десь більше ніж 9 місяць тому з’явилася інформація, що вони презентували цю газету як свою. Тобто вкрали редакцію, вкрали бренд. Я бачила фото на виставці, там повністю була знята стилістика української газети, але просто все русифіковано. Що стосується «За медіа», за аудиторію взагалі нічого не зрозуміло. Наприклад, у «За!ТВ» немає як такого сайту, яка реально аудиторія саме у каналу, як у телевізійного, невідомо. Те саме із сайтом «За медіа», зазвичай це невелике охоплення», – зазначила вона.

«Фінансування з бюджету РФ»

Поява нових ЗМІ і діяльність тих, які вже були створені, перш за все, пов’язана з фінансуванням цієї сфери, вважає журналістка. У цих медіа майже немає комерційної реклами.

«Це такий «розпил» нормальних бюджетів. Наприклад, якщо брати «За медіа», воно створене Малькевичем, у якого є громадська організація – фонд розвитку медіа. Вони сидять на дуже таких великих грантах, отримують гроші з федерального бюджету (РФ). На пропаганду йде просто величезна кількість грошей. І я думаю, що в першу чергу, це воно. Я не вивчала цих пропагандистських ЗМІ з позиції наявності реклами, але, наприклад, в газеті майже немає реклами. Там може бути реклама із закликом вступати в лави «СВО», це максимум. Тобто там немає того, чим живе газета – приватні, комерційні оголошення», – зауважила експертка.

Олександр Малькевич – голова Фонду захисту національних цінностей, очолює комісію Громадської палати Росії зі ЗМІ

Олександр Малькевич – голова Фонду захисту національних цінностей, очолює комісію Громадської палати Росії зі ЗМІ

Також локальні медіа мають кадрові проблеми, це видно з контенту, який вони виробляють, додала Виговська.

«Вся управлінська, менеджерська вертикаль – це все пропагандисти, завезені з Росії, а такі дрібні а-ля журналісти-пропагандисти – це дуже юні люди, яких вони набирають з окупованих територій. Вони погоджуються і вважають, що це є журналістика», – зазначила вона.

«Україна діє симетрично»

Представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Херсонській області Сергій Мовчан зазначив, що Росія проводить «інформаційну окупацію» відразу після військового захоплення територій.

Сергій Мовчан

Сергій Мовчан

«Це дійсно у них такі першочергові заходи, які вони здійснюють, із захоплення веж, із захоплення редакцій, студій, із переналаштування передавачів і усього обладнання для того, щоб мовити в ефір і розповсюджувати свою пропагандистську думку на окуповані території», – зазначив він.

Україна діє симетрично, каже представник Нацради. Для того, щоб мінімізувати вплив російської пропаганди, нарощуються можливості зі створення і поширення інформаційного контенту.

У Херсоні було створено на початку року нове медіа в дуже складних умовах, умовах постійних обстрілів

«У Національної ради є затверджена стратегія на 2024-2026 роки, яка передбачає низку заходів. Ну, зокрема, це поширене ліцензування, поширена реєстрація медіа, це забезпечення мовлення на підставі дозволів на тимчасові мовлення, в тому числі якраз на територіях, які деокуповані. Я можу навести позитивний приклад у Херсоні. Було створено на початку року нове медіа. В складних умовах, дійсно, в дуже складних умовах, умовах постійних обстрілів. Ми сьогодні маємо прекрасну інформаційну службу, яка працює на ФМ-каналі в Херсоні. Сигнал цього медіа, дійсно, не настільки, як би нам хотілося, глибоко проникає на тимчасово окуповане лівобережжя Херсонщини, але сигнал приймається. Є навіть зворотний зв’язок, люди слухають, попри все», – розповів Мовчан.

Для поширення українського мовлення, потрібно встановлювати нові передавачі, фото ілюстративне

Для поширення українського мовлення, потрібно встановлювати нові передавачі, фото ілюстративне

Концерн РРТ також розробив план щодо розбудови і встановлення веж, які б поширювали українське мовлення. Але на Херсонщині через безпекову ситуацію це втілити поки неможливо, додав Мовчан.

«Так, це один з методів цієї інформаційної боротьби. Херсон фактично розташований навіть на такій території, яка є прифронтовою. Обстріли, щоб ви розуміли, відбуваються щодня і щоночі. Прильоти відбуваються постійно, повністю руйнується вся інфраструктура. Тому відновлювати мовлення в таких умовах надзвичайно складно. Але, попри все, частина деокупованої Херсонщини, яка межує, приміром, з Миколаївською, Дніпропетровською областями, вони приймають телевізійний і радійний сигнали», – стверджує він.

«Мовити через супутник та інтернет»

Зона дії передавача, навіть потужного – максимум 50-60 кілометрів

Колишній президент концерну РРТ Валерій Юрченко розповів «Новинам Приазов’я», що заглушити радіомовлення окупаційних ЗМІ з підконтрольної Україні території складно.

«Це мовлення за своїми напрямом – регіональне. Фактично його не можна заглушити з території України. Бо зона дії передавача, навіть потужного – максимум 50-60 кілометрів. А дістати для глушіння, треба мати кілька сотень, а то і більше кілометрів. Така сама ситуація з цифровим телебаченням. Ми не можемо його глушити на тій території», – пояснив він.

Чаплинка, Херсонська область, теле- й радіовежа поблизу окупованого Криму, архівне фото

Чаплинка, Херсонська область, теле- й радіовежа поблизу окупованого Криму, архівне фото

Для того, щоб інформація про Україну була присутня на окупованих теренах, є кілька способів, каже фахівець. Зокрема, це супутникове мовлення, через інтернет і соціальні мережі, та ефірне радіомовлення в діапазоні довгих, середніх та коротких хвиль.

«Немає організації всього цього, немає, дійсно, єдиного відповідального за цей процес. Я наведу приклад, як воно було в радянські часи. Було Міністерство зв’язку, яке відповідало за поширення, за глушіння, за всі ці речі. І воно єдине несло відповідальність. Зараз у нас такої відповідальності немає», – додав Юрченко.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п’яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

Previous post Компанія «Укренерго» може втратити 1 млрд державних грошей. Суд Києва виніс рішення проти «НЕК «Укренерго» у справі з Банком Альянс
Next post G7 закликає Вірменію та Азербайджан залишатися «повністю відданими» мирному процесу