Збивати російські літаки, які використовуються для нападу – частина права України на самооборону

Відеозапис опубліковано на YouTube-каналі NATO News.

Столтенберга запитали, чи його українська сторона поінформувала про знищення російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3 19 квітня і чи існують якісь обмеження на поразку російських військових об'єктів над територією країни-агресора РФ на тлі очікувань поставок додаткових ЗРК Києву.

Генсек НАТО відповів, що міністр оборони України Рустем Умеров, який також брав участь у засіданні ради, поінформував про “зусилля українських збройних сил із захисту своєї території та захист свого повітряного простору, включаючи, звичайно, зусилля зі збивання різних російських засобів”.

При цьому Столтенберг не став “вдаватися до конкретики”, залишивши це українській стороні, щоб вона прокоментувала конкретні дії.

“Збивати російські літаки, які використовуються для нападу на Україну, – це частина права України на самооборону”, – додав генсек НАТО.

Контекст

Сили оборони України 19 квітня вперше збили далекий стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 – носій крилатих ракет Х-22, якими російські окупанти б'ють мирними українськими містами.

У ГУР Міноборони України розповіли, що Ту-22МЗ вдалося збити на відстані приблизно 300 км від України тими самими засобами, якими раніше було вражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50. Ту-22МЗ зміг долетіти до району російського Ставрополя, де впав і розбився.

“Українська правда” з посиланням на джерела написала, що російського бомбардувальника було вражено за допомогою ЗРК далекого радіусу дії С-200, модифікованого фахівцями ГУР МО.

Сили оборони України для знищення Ту-22МЗ “застосували те, що зробили з нуля із старих складових”, розповів начальник ГУР МО Кирило Буданов. “Ми дещо модернізували. Інженери добре попрацювали, повірте”, – додав він.

Previous post за добу ЗСУ відбили 26 атак РФ на Авдіївському напрямку
Next post Їжа СРСР – які смаколики були найпопулярніші у радянські часи