Чи не пізно? Ні. Якщо цього не станеться, є ризик, що буде надто пізно

За словами Блінкена, найголовніше зараз – це домогтися голосування за цю допомогу.

“І я знаю, що це буде мати велике значення, і майже відразу, для забезпечення того, щоб Україна мала все необхідне для ефективного захисту від російської агресії, що триває, – сказав держсекретар США. – Чи не пізно? Ні. Якщо це станеться зараз , то ще не пізно. Якщо цього не станеться або займе набагато більше часу, існує реальний ризик, що так буде занадто пізно”.

За словами Блінкена, з погляду задоволення невідкладних потреб України було б вчасно ухвалити законопроект у ці вихідні.

“Це може мати і матиме дуже важливе матеріальне значення для успіху оборони України та успіху у відображенні російської агресії. Але якщо це продовжуватиме затягуватися, то так, є реальний ризик, що ми дійдемо до того, що буде надто пізно”, – резюмував глава зовнішньополітичного відомства США.

Очікується, що Палата представників США ухвалить пакет надзвичайної іноземної допомоги, який було розбито на чотири окремі законопроекти (зокрема для України), 20 квітня.

У Сенаті США пообіцяли швидко направити законопроект за допомогою України на підпис президенту США Джо Байдену, якщо його ухвалить нижня палата Конгресу.

Контекст

20 жовтня 2023 року Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет). Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою.

Кілька місяців республіканці та демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроекту. Саботувати угоду, зокрема, закликав республіканців рамп, який вважає, що США потрібен окремий законопроект про кордони та імміграцію і його не повинні прив'язувати до іноземної допомоги у жодному вигляді. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той загрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроект, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, але без угоди про міграційну реформу та безпеку кордону. Його має затвердити Палата представників.

Новий законопроект від її спікера Майка Джонсона, текст якого було опубліковано 17 квітня, передбачає допомогу Україні на загальну суму $60,84 млрд, з яких $23,2 млрд підуть на поповнення американських озброєнь та запасів – оборонних товарів та послуг, наданих Україні. Джонсон пропонує виділити Україні $7,8 млрд прямої фінансової допомоги в кредит, при цьому законопроект має пункт, який дозволить президенту США за підтримки Конгресу списати згодом половину або всю суму кредиту.

Речник заявив про плани проголосувати за допомогу Україні та інші законопроекти 20 квітня. Байден підтримав пакет Джонсона і заявив, що негайно підпише запропоновані ним законопроекти після ухвалення їх Палатою представників та Сенатом.

Previous post У порту на Одещині сили РФ знищили агропродукцію, яка прямувала до Азії і Африки – Мінвідновлення
Next post Жителі Словаччини зібрали майже 2 млн євро на снаряди для ЗСУ