«Обнадійливі знаки зі США». Як Європа поглядає на можливе схвалення Конгресом допомоги Україні

БРЮССЕЛЬ – Союзники по НАТО міркують, як задовольнити найгострішу військову потребу України, чиє небо, а відтак і земля, стали значно вразливішими. У пошуках систем ППО «Патріот» чи подібних зенітно-ракетних комплексів у «мирних» країнах і доправленні їх у зону реальних бойових дій є певний прогрес.

Генсекретар Альянсу за підсумками Ради Україна-НАТО, що пройшла 18-го квітня, анонсував нові повідомлення про передачу озброєння країні-партнеру, над якою, як вже публічно визнають американські спецслужби, через затримки західної допомоги нависає екзистенційна загроза.

Які шанси на те, що сьогоднішнє голосування в Конгресі США (на балансі цієї країни понад тисяча «Патріотів») завершиться результативно і як останні новини з Капітолійського пагорбу заохочують Європу діяти рішучіше?

Радіо Свобода в переддень вирішального голосування у Палаті представників США з’ясовувало відповіді на ці питання.

Майк Джонсон

Майк Джонсон

Доля України в руках Вашингтона?

«Чому Сполучені Штати вклали у війну в Україні на понад сто мільярдів доларів більше, ніж Європа, і нас розділяє океан… Українське виживання та сила має бути набагато важливішим для Європи, ніж для нас, але це також важливо для нас», – написав у соцмережах можливий кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп, тим самим уперше висловившись про необхідність посилення підтримки України на тлі того, що процес у Конгресі після багатьох місяців очікування цього тижня зрушив із місця.

Українське виживання та сила має бути набагато важливішим для Європи, ніж для нас, але це також важливо для нас

У своєму дописі Трамп, чиї прихильники в Конгресі виступають проти допомоги Україні, про новий план спікера Палати Представників не згадав. Та перед тим, як нарешті презентувати довгоочікувану законодавчу ініціативу, Майк Джонсон зустрічався із представниками Білого Дому. Потім – із 45-м президентом США, який минулими вихідними приймав спікера Конгресу у своїй віллі Мар-а-Лаго у сонячній Флориді, куди переїхав із президентської резиденції у Вашингтоні.

От тоді вже, власне, Трамп і заявив, що не проти допомоги Україні, та «у вигляді позики, а не просто подарунка», Джонсона принагідно похвалив за «дуже хорошу роботу».

Після цього події на Капітолійському пагорбі, – де рішення про фінансування військових потреб України країною-передовиком затримувалося місяцями, – почали розвивалися відносно стрімко.

Майк Джонсон презентував план: допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню розділив на окремі законопроєкти. Це перша, та не єдина відмінність від ініціативи, запропонованої президентом США та підтриманої Сенатом.

Сума Україні пропонується та сама: 61 мільярд доларів. Але на інших умовах: передача озброєння – не безоплатна, а частково – у борг, про умови повернення якого з керівництвом України пізніше має домовлятися президент США.

Сенатський – застряглий у нижній палаті – законопроєкт, де об’єднувалося фінансування за всіма напрямками, Джонсон 19-го квітня назвав «фактично безлімітним чеком на отримання іноземної допомоги», а розділення бенефіціарів підтримки – «кращим процесом».

Ініціативу підтримав Джо Байден, попри те, що раніше в Білому Домі виступали проти розділення напрямків допомоги на різні законопроєкти.

Наміри пристати на пропозицію спікера-республіканця продемонстрували також демократи у Палаті представників. Навіть пішли на крок, який назвали безпрецедентним: проголосували в Регламентному комітеті разом із республіканцями за подальше просування законопроєктів до зали голосування.

Такий «союз» – вкрай рідкісне відхилення від американської політичної традиції.

Екзистенційна загроза

Ставки напрочуд високі: вище військове керівництво США застерігає, що без цієї допомоги Україна може втратити те, чого вже вдалося досягти.

Директор ЦРУ Вільям Бернс, який раніше попереджав про можливі «нові Авдіївки», 18-го квітня сказав конгресменам, що, якщо вони продовжать зволікати з допомогою, Київ і зовсім може програти війну до кінця 2024-го року.

Цього сценарію не виключав і Володимир Зеленський, не уточнюючи щоправда термінів, заявивши, що якщо Конгрес США не схвалить військову допомогу для протистояння вторгненню Росії, Україна «програє війну».

Ініціатива Джонсона влаштовує не всіх його однопартійців – проти виступили праві республіканці, прихильники Дональда Трампа. Вкотре вимагають, щоб допомогу Україні супроводжувало посилення заходів безпеки на кордоні США і Мексики. Така ініціатива, за словами Джонсона, – ще торує свій шлях до того, щоб стати офіційною.

Втім, 19-го квітня голосування за іноземну допомогу, зокрема Україні, яке визначило процедуру розгляду біллів, засвідчило підтримку 316-ти членів нижньої палати Конгресу США. Проти було 94-и.

ППО з Європи й усього світу

«Зараз маємо обнадійливі повідомлення, знаки від Конгресу США, які свідчать, що найближчими днями вони проголосують за пакет у 61-н мільярд доларів для України», – так за тисячі кілометрів від від подій у Вашингтоні, в Європі, новини з Капітолійського пагорбу коментував генсекретар НАТО Єнс Столтенберг.

Ці його слова прозвучали на полях зустрічі міністрів G7 в Італії. Вони якраз шукали для України американські «Патріоти» і домовилися, як пізніше сказав Дмитро Кулеба, який особисто був присутнім на зібранні, про «конкретні кроки» щодо посилення її протиповітряної оборони, не уточнюючи, втім, які саме.

Треба віднести системи ППО з наших казарм, де вони стоять про всяк випадок, і відправити Україні

«Ми маємо протиракетні системи. Треба віднести їх із наших казарм, де вони стоять про всяк випадок, і відправити Україні, де вирує війна. Упевнений, що ми це зробимо, але це потрібно швидко», – наголошував на полях зустрічі G7 топ-дипломат ЄС Жозеп Боррель.

Разом із цим він закликав не покладатися повністю на США, а докладати зусиль щодо допомоги Україні і на європейському континенті, який упродовж десятиліть інвестував насамперед в економіку, вважаючи, що епоха воєн завершена. Аж доки не розпочалася та, яку вважають найкривавішою в Європі від часів Другої світової, і старт їй поклало 24-е лютого 2022-го.

В Україні ж кажуть: все почалося із незаконної російської анексії Криму.

Захист українського неба став і топ-темою Ради Україна-НАТО, що зібралася 18-го квітня на запит Києва. Україн заявила, що через брак засобів захисту чи не щодня є жертви серед цивільного населення і руйнування об’єктів інфраструктури внаслідок масованих російських ракетних і дронових атак .

Для оборони нам потрібно ще сім систем Patriot чи подібних ЗРК, і це мінімальна кількість. Вони можуть урятувати багато життів

Зазвичай зустрічі у форматі Рада Україна-Альянс відбуваються на рівні послів, та цього разу рівень представництва був вищим. Від країн-союзників – міністри оборони, від України – президент, а головував генсекретар Єнс Столтенберг.

«Ми прямо це кажемо: для оборони нам потрібно ще сім систем Patriot чи подібних ЗРК, і це мінімальна кількість. Вони можуть урятувати багато життів і реально змінити ситуацію. У вас є такі системи. Будь ласка», – звертався по відеозв’язку до партнерів Володимир Зеленський.

Український президент принагідно нагадав, що Україна все ще очікує на пакет від США та дипломатично дорікнув за брак політичної волі захистити Україну від російських повітряних нальотів тим же чином, що Ізраїль – від іранських.

Для оборони нам потрібно ще сім систем Patriot чи подібних ЗРК, і це мінімальна кількість

Утім, збивати ракети над Україною ні США, ні Євросоюз не готові. Але не проти поділитися відповідними системами чи купити їх.

За результатами онлайн-засідання генсекретар Столтенберг анонсував можливі нові оголошення про військову допомогу Україні, спрямовану на захист її неба й не тільки. Допоможуть, зазначив, якщо не власне системами, то грошима, що сприятимуть їх придбанню.

«НАТО визначив наявні ресурси по всій території Альянсу. Є системи, доступні для України. Тож очікую на нові оголошення щодо допомоги Україні з ППО найближчим часом», – зазначив топпосадовець НАТО.

Столтенберґ помітно змінив свою риторику, чи не вперше порадивши союзникам у питанні захисту неба ставити в пріоритет не власні території, а Україну, де вирішується нині доля, як вважається, всього європейського континенту та його безпеки.

Заяви послідували одразу по завершенню засідання Ради: Нідерланди дають двісті мільйонів євро на нові ініціативи для доставки Києву засобів протиповітряної оборони і артилерійських боєприпасів.

Серед країн, що мають у своєму розпорядженні системи ППО, відчайдушно потрібні Україні, західні ЗМІ називають Францію, Іспанію, Італію, Грецію. Financial Times повідомляло, що Берлін, котрий очолює зусилля з пошуків систем ППО й недавно оголосив про виділення одного «Патріота», розіслав листи країнам НАТО, а також за межі блоку. Зокрема – арабським державам Перської затоки. Просять про «Патріоти», французько-італійські SAMP/T, американо-норвезькі комплекси NASAMS.

Багато країн «сидять» на великій купі систем «Patriot», можливо, не бажаючи передавати їх напряму. Ми можемо в них купити

«Треба подивитися, що ми можемо знайти всюди в світі. Ми знаємо, що багато країн «сидять» на великій купі систем «Patriot», можливо, не бажаючи передавати їх напряму. Ми можемо в них купити, можемо доставити Україні, у нас є гроші», – зазначив прем’єр Нідерландів Марк Рютте, чим багатьом нагадав про успіх чеської ініціативи щодо пошуку боєприпасів для України, доправлення яких невдовзі очікується.

Українська влада казала про близько сотню «Патріотів», виявлених у партнерських країнах, що допомагають протистояти російській агресії, акцентуючи, що питання щодо їх передачі впирається насамперед у наявність (або відсутність) політичної волі.

Коло замикається на США?

У розпорядженні США – країні походження американських систем озброєння «Патріот» – понад тисяча таких пускових установок, і половина з них – у резерві. Про це йдеться в аналізі KyivPost.

Та парадокс у цьому, що Вашингтон не може зараз виділяти військову допомогу Україні, як заявляли топчиновники з адміністрації президента США й уряду. Все – через заблоковане фінансування у Конгресі, що, втім, може змінитися вже сьогодні.

Пакети допомоги Україні, зазначили 19-го квітня у Пентагоні, не змусять себе довго чекати, щойно законодавці виділять на ці потреби кошти.

Видання Politico повідомило, що американське Міноборони працює над вмістом наступного можливого «кошику» підтримки України, який вдасться направити за умови результативного голосування в Конгресі. Співбесідники журналістів розповіли, що чимало американської зброї нині – на складах у Європі, і її можуть відправити до України негайно. Доставити – за кілька днів чи тижнів.

Так само, як ми робили в минулому, ми можемо діяти протягом декількох днів

«Так само, як ми робили в минулому, ми можемо діяти протягом декількох днів… Пакет допомоги, ймовірно, включатиме такі речі, як протиповітряна оборона та артилерійські засоби», – заявив речник Пентагону Патрік Райдер.

Готовність постачати Україні знаряддя для боротьби з російською агресією «одразу ж» підтвердили 19-го квітня й у Білому Домі.

«Українці поступались територіями через бездіяльність Конгресу. Але ми дуже вдячні, що Конгрес рухається вперед і на двопартійній основі. Ми хочемо, щоб це було схвалено Конгресом, Сенатом і потрапило на стіл президента. І він одразу підпише», – зазначила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

У верхній палаті Конгресу – Сенаті, котрий відсьогодні пішов на перерву до кінця квітня і чиє добро необхідне після того, як його дасть нижня, зі свого боку засвідчили готовність працювати, аби ініціатива якомога швидше опинилася на столі в президента в очікуванні підпису. Джо Байден уже підтвердив готовність поставити його.

«Якщо США не підтримають Україну, вони програють війну Путіну (російському президенту Володимиру Путіну – ред.)», – наголосив лідер демократів у Сенаті Чак Шумер.

Якщо США не підтримають Україну, вони програють війну Путіну

«З виділенням цих коштів можна буде напрочуд швидко розпочати, приміром, заміну існуючих систем (озброєння в Україні – ред.). Не можу сказати, скільки днів чи тижнів це займе. Але після стількох затримок – місяців – чесно кажучи, затримок, це величезний крок», – зазначив у коментарі Радіо Свобода віцепрезидент Німецького Фонду Маршала Ян Лессер.

Водночас експерт наголосив, що задля зміни оперативної ситуації в Україні слід об’єднати «чимало речей».

«Справа не в котрійсь із систем. Йдеться про широкомасштабне забезпечення України разом із її власними зусиллями з укріплення військового персоналу. Україні елементарно потрібні додаткові війська для захисту своєї території», – оцінює фактори, що впливають на військові успіхи України, Лессер.

Політичний істеблішмент Європи, де заявляли про неможливість компенсувати обсяги допомоги Україні з боку США зі свого боку, дуже сподівається на результативне голосування в Конгресі. Аналітики Kiel Institute дослідили, що, аби замінити підтримку Вашингтона у 2024-му році повністю, Європі доведеться подвоїти нинішній рівень і темпи постачання озброєнь.

Україні елементарно потрібні додаткові війська для захисту своєї території

Водночас дипломати ЄС, що 19-го квітня спілкувалися з журналістами в Брюсселі на умовах анонімності, зауважували, що в разі схваленні Конгресом 61-мільярдного пакету допомоги Україні, малоймовірні оголошення щодо нових систем «Патріот» Україні з боку Європи. Пояснювали це тим, що, якщо лідерство у допомозі собі повернуть США, європейському континенту, якому Трамп постійно дорікає за не надто активну, на його думку, залученість, «не доведеться ризикувати своєю безпекою».

Previous post Ізраїлю вдарив по іранській системі радіолокації: The Israel Times публікує знімки | новини України
Next post Ізраїль: “Хезболла” атакувала Ізраїль, є поранені військові – новини LB.ua