Влада РФ заявила про атаку безпілотників на сім областей. Пошкоджено кілька енергооб'єктів

Там заявили про 50 БпЛА, які нібито були збиті: 26 над територією Білгородської області, 10 – у Брянській, вісім – у Курській, два над Тульською областю та по одному – над територіями Смоленської, Рязанської, Калузької та Московської областей.




У Кардимовому Смоленській області після удару дронів спалахнув паливно-енергетичний об'єкт. Губернатор Василь Анохін написав у Telegram, що через уламки спалахнула ємність із пально-мастильними матеріалами.

Точної локації інциденту він не повідомив. У цьому районі знаходяться, зокрема, нафтобаза “Кардимово”, що належить “ЛУКОЙЛ-Центрнафтопродукт” та нафтоперегінний завод із переробки газового конденсату в бензин.




У Білгородській області, де окупанти повідомили про 26 збитих безпілотників, спалахнув приватний житловий будинок. Губернатор В'ячеслав Гладков повідомив про двох загиблих.




У Калузькій області губернатор Владислав Шапша поінформував про пошкодження ще одного об'єкта енергетичної інфраструктури.




Наслідки роботи ППО також спричинили пожежу на об'єкті енергетичної інфраструктури у Брянській області, про це губернатор Олександр Богомаз написав у Telegram.




Baza пише про пожежу на підстанції у селищі Вигоничі, адміністративному центрі району області, та публікує відео очевидців. За свідченнями місцевих жителів, перед пожежею було чути п'ять-шість вибухів.




.

Контекст

Україна атакує об'єкти на території країни-агресора (зокрема, нафтопереробні заводи) з використанням вітчизняних безпілотних систем. З початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – НПЗ, нафтобази та газові термінали. Атаки зафіксували у багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ та військова розвідка України.

Через українські атаки з російської нафтопереробки, як зазначило The Moscow Times, в Росії експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Російська влада заявила, що проблем із постачанням внутрішнього ринку немає, але з 1 березня експорт бензину заборонили на півроку

Серед останніх атак – удари по Новошахтинську Ростовської області, де розташований великий НПЗ 12 квітня. Того ж дня в Білгороді безпілотник врізався в будівлю “Газпрому”, влада РФ приписала удар Україні.

У НАТО, за даними Reuters, заявили 4 квітня, що удари дронів могли вивести з ладу більше 15% потужностей російських НПЗ.

Previous post Ворог атакував Україну дронами та ракетами: знищено п'ять із 10 цілей – Повітряні сили | новини України
Next post Літак, 750 військових та танки: Генштаб розповів, чого недорахувався ворог за минулу добу | новини України