Кадиров невиліковно хворий, у Кремлі вже знайшли наступника. РосЗМІ вперше назвали діагноз глави Чечні

“Стан здоров'я 47-річного Кадирова не залишає надій на його лікування, і зараз Москві потрібно оперативно вирішувати, як зберегти стабільність після того, як не стане жорстокого чеченського диктатора”, – зазначає видання.

За оцінкою “Нової газети. Європа”, Кремль, який збудував у Чечні “під Кадирова” систему одноосібної влади, тепер зіткнувся з проблемою, оскільки “другого Кадирова не буде”, і керувати республікою за існуючою схемою навряд чи хтось здатний – а боротьба за владу в, можливо, найпростішому російському регіоні розгорнеться обов'язково.

Видання вважає, що зараз як наступник голови Чечні Кремль розглядає командира чеченського спецназу “Ахмат” генерал-майора Апті Алаудінова.

При цьому факт, що Кадиров хворий, офіційно заперечується “насамперед їм самим та його оточенням”, зауважує видання.

“Але є речі, які приховати неможливо, а саме – разючі зміни у зовнішності, поведінці та робочому графіку глави Чечні”, – сказано у матеріалі.

За даними видання, діагноз “некроз підшлункової залози” Кадирову вперше поставили у січні 2019 року. Тоді голова Чечні не особливо приховував, що змушений піти у відпустку через “тимчасову непрацездатність”. Він заявив про невелике нездужання, температуру та грип, при яких йому чомусь, за словами самого Кадирова, “крапельниці ставили всього два дні”.

“Нова газета. Європа” наголошує, що вже тоді лікування застуди крапельницями викликало у багатьох подив, який перейшов у “стійку підозру” восени 2019 року, коли в жовтні Кадиров зник з публічного поля, а в анонімних Telegram-каналах з'явилися повідомлення про поганий стан здоров'я голови Чечні, пов'язаного нібито з його отруєнням.

Версію отруєння оперативно спростував тоді у себе в Instagram помічник голови Чечні Ахмед Дудаєв.

“Кадиров – звичайна людина, яка може захворіти, отримати забій, схопити грип тощо”, – цитує видання слова Дудаєва.

Однак у січні 2020 року Кадиров, нагадує “Нова газета. Європа”, знову взяв відпустку у зв'язку з “тимчасовою непрацездатністю”, викликаною, за офіційною версією, “дрібними проблемами зі здоров'ям”. За даними видання, “дрібні проблеми” знову зажадали курсу крапельниць у Москві.

НГЕ згадує, що у 2019 році мало хто надав значення тому факту, як сильно схуд Кадиров. Видання зазначає, що саме різка втрата ваги є першим симптом панкреонекрозу, що активно розвивається.

“Нова газета. Європа” оцінює це захворювання як “вкрай серйозне”: воно протікає “нестерпно”, погано піддається лікуванню і має високу ступінь летальності.

Видання зауважило, що саме з 2019 року щонайменше двічі на рік Кадиров почав проходити регулярні, зокрема й хірургічні, процедури в Центральній кремлівській лікарні (ЦКЛ) Управління справами президента РФ.

Влітку 2020 року голова Чечні перехворів на COVID-19 і отримав у навантаження до основного захворювання, розвиток якого намагалися нейтралізувати лікарі ЦКЛ, серйозні проблеми з ендокринною системою, йдеться у розслідуванні “Нової газети. Європа”.

Навесні 2022 року стан здоров'я Кадирова став стрімко погіршуватися, а 2023-го це погіршення вже стало темою для обговорень, оскільки відбилося на зовнішньому вигляді чиновника.

“Навіть найнеуважніший спостерігач не міг не помітити, як внаслідок відмови нирок і застою рідини в легенях (наслідки основного захворювання) Кадиров збільшився у розмірах у півтора рази. Форма його живота набула всіх ознак панкреатогенного асциту, у нього з'явилася моторошна задишка, він став важко говорити, повільно ходити, занадто тепло для чеченського клімату одягатися”, − пише видання.

У цей час Кадиров став пропадати з публічного простору в непридатні для цього моменти, зокрема пропускав багато офіційних заходів, навіть за участю президента країни-окупанта РФ Володимира Путіна. А у вересні 2023-го, за даними НДЄ, Кадиров потрапив до реанімації.

За даними джерел видання, голова Чечні потрапив до лікарні з гострою легеневою недостатністю, яка розвинулась у нього внаслідок передозування транквілізатором “Дормікум”. Цей потужний седативний препарат зазвичай використовують, щоб заспокоїти пацієнтів перед хірургічним втручанням. Повідомляється, що Кадиров приймав його, оскільки страждав від сильного болю, безсоння та підвищеної тривожності.

Однак, зловживання цим препаратом може призвести до пригнічення дихальної діяльності, що, ймовірно, і сталося. Саме в такому гострому стані, за словами джерел видання, голову Чечні та госпіталізували у вересні минулого року, пише “Нова”.

Для стабілізації дихальної функції Кадирова підключили до ШВЛ, для чого ввели медикаментозний сон, або, іншими словами, “медикаментозну кому”. Про те, що Кадиров перебуває в комі, активно писали у вересні 2023 року Telegram-канали, тоді ж поширилися чутки про нібито смерть глави Чечні.

20 вересня у соцмережах з'явилося відео, на якому Кадиров сидить у лікарняній палаті біля ліжка свого дядька Магомеда, утиканого трубками та крапельницями. Сам голова Чечні на цьому відео нічого не каже і майже не рухається. За офіційною версією, в цей час Кадиров був Москві “у службовому відрядженні”, а заразом навідував дядька в лікарні.

6 жовтня 2023 року у Грозному відкривали мечеть і в репортажі про відкриття у кадр потрапив Магомед Кадиров. “Нова газета” підкреслює, що виглядав він “непристойно здоровим, ніби і не лежав ще кілька тижнів тому “при смерті” на лікарняному ліжку”, тоді як Рамзан Кадиров насилу пересував ноги.

За даними видання, у вересні минулого року Кадирову робили МРТ мозку, яке показало, що хвороба серйозно впливає на нього.

Саме з вересня 2023 року у Кремлі, за даними журналістів, почали “розробляти сценарій на випадок вимушеної зміни влади у Чечні”.

Крім того, стверджує НГЕ, для зниження уваги до теми здоров'я Кадирова російська влада вирішила запустити піар-кампанію, що відволікає, в рамках якої “федеральні піарники за погодженням з адміністрацією президента Росії” у тому числі порадили голові Чечні опублікувати відео, як його 15-річний син Адам б'є у СІЗО Микиту Журавля, звинуваченого у спаленні Корану.

До цієї ж кампанії, стверджує “Нова”, належить низка навмисно “обурливих” нагороджень Адама Кадирова всілякими званнями, орденами і відзнаками, часті зустрічі самого Кадирова з Путіним та інша ретельно організована в публічному просторі “ділова активність” голови Чечні.

“Нова газета. Європа” не пояснює, звідки отримала інформацію про захворювання на Кадирова. Офіційного підтвердження їй немає, чеченська влада публікацію не коментувала, голова Чечні свої діагнози не розголошував.

Кадиров у Telegram після виходу розслідування “Нової газети. Європа” виклав у Telegram відео тривалістю понад чотири хвилини з наради, присвяченої “найефективнішим шляхам протидії нацистській та західній загрозі”, яку, як стверджує голова Чечні, він провів 22 квітня. Можна зауважити, що на кадрах, де Кадиров розмовляє, він робить це повільно і не завжди виразно.




Контекст

Кадиров очолює Чечню з 2007 року, його кандидатуру за поданням президента РФ затверджував місцевий парламент. У 2016 році пройшли прямі вибори глави республіки, Кадиров отримав понад 97% голосів. 2021 року, за даними ЦВК РФ, за Кадирова проголосували 99,7% виборців.

Десятки родичів Рамзана Кадирова обіймають високі державні посади у Чечні. У 2018 році “Російська служба BBC” підрахувала, що зі 158 високих чиновників у Чечні 30% були родичами голови Чечні, ще 23% – його односельці та ще 12% – його друзі та їхні родичі. Після цього були нові призначення.

Кадиров є прихильником політики президента РФ Володимира Путіна, зокрема розв'язаної Росією агресивної війни проти України. Глава Чечні неодноразово робив заяви на підтримку вторгнення РФ, оголошував про “взяття” окупантами тих чи інших українських населених пунктів.

У 2020 році Держдепартамент США вніс Кадирова до чорного списку і ввів проти нього та його сім'ї санкції за порушення прав людини, тортури та позасудові вбивства за останні 10 років. 2022 року США ввели проти Кадирова нові санкції за його роль у вторгненні Росії до України. Також він перебуває під санкціями Австралії, Канади, ЄС, Японії, Швейцарії та Великобританії.

26 серпня 2022 року в СБУ повідомили, що Кадирова повідомили про підозру у скоєнні злочинів на території України.

3 березня 2023 року німецьке видання Bild повідомило про проблемах Кадирова зі здоров'ям: за останні місяці він сильно додав у вазі, виглядає “дуже обрюзглим”, а на своїх відео часто не може розплющити очі Газета також повідомила, що Кадиров привіз до Чечні лікаря з ОАЕ, бо не довіряє лікарям у Москві. Bild писав, що Кадиров час від часу виглядає енергійним і рухливим “завдяки стимуляторам” і тепер він нібито “залежить від цих та інших пігулок”.

Невзлін заявляв на початку березня, що, за даними його джерел, Кадирова отруїли. До цієї версії схиляється і секретар РНБО України Олексій Данилов.

У вересні ряд Telegram-каналів повідомив, що Кадиров у комі. Юсов тоді повідомив, що справді є інформація, що Кадиров перебуває у тяжкому стані.

17 вересня чеченський правозахисник та опозиціонер Абубакар Янгулбаєв написав у Telegram: “Кадиров помер”. Додаткової інформації він не надав. Цього ж дня у Telegram-каналі глави Чечні з'явилося відео з Кадировим, який йде алеєю під дощем. Де і коли було знято відео, невідомо.

18 вересня українське видання “Обозреватель” написало, що Кадиров перебуває у лікарні у Москві, його готують до повторної операції з пересадки нирки, оскільки першу провели невдало.

Кадиров кілька разів реагував на такі публікації. “Я живий і здоровий і зовсім не розумію, чому навіть у разі моєї хвороби повинен підніматися галас?” – написав він у Telegram 20 вересня.

Previous post Економічний занепад тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей. Новий Гулаг
Next post Нападникам на поліцейських на Вінничині повідомили по підозри – новини LB.ua