Глава військової розвідки Ізраїлю подав у відставку

Глава розвідки взяв на себе відповідальність за “невдачі, які дозволили вчинити руйнівний напад на Ізраїль 7 жовтня під керівництвом ХАМАС”, йдеться у повідомленні.

Халіва був одним із кількох високопоставлених ізраїльських командирів, які заявили, що не змогли передбачити і запобігти смертоносній атакі в історії Ізраїлю, зазначає агентство і додає, що ізраїльські ЗМІ та аналітики очікують нових відставок з цього приводу.

Times of Israel у матеріалі про звільнення Халіви пише, що у день атаки ХАМАС Халіва перебував у відпустці в Ейлаті. За наявними у журналістів даними, близько третьої години ранку він отримав інформацію про “деякі ознаки, що надходять з сектору Газа”, про напад, що готується, але, як повідомляється, не брав участі в консультаціях у вищих ешелонах ЦАХАЛ з приводу цих ознак і не був доступний по телефону їхнього отримання.

Пізніше Халіва озвучив позицію, що, навіть якби він брав участь у консультаціях, він дійшов би висновку, що ХАМАС, очевидно, проводить навчання і що вирішення цього питання може почекати до ранку.

“Це ніяк не змінило б кінцевого результату”, – заявив він.

Контекст

7 жовтня 2023 року бойовики терористичного угруповання ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл. південних та центральних районів Ізраїлю, що вторглися на територію країни, вбили сотні мирних жителів та захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, та був – наземну операцію у секторі Газа.

У листопаді відбулося тимчасове перемир'я між Ізраїлем та ХАМАС. Угода передбачала звільнення бойовиками 50 ізраїльських жінок та дітей в обмін на 150 засуджених за терористичні злочини палестинських ув'язнених. За підсумками кількох обмінів звільнили 110 заручників, зазначив міністр оборони Йоав Галант 2 грудня.

1 грудня армія Ізраїлю звинуватила ХАМАС у порушенні перемир'я та відновила бойові дії у Газі. Військову операцію ЦАХАЛ розширив всю територію сектора.

23 грудня підконтрольна ХАМАС влада сектору Газа оголосили про загибель 20 тис. палестинців внаслідок дій Ізраїлю.

8 січня 2024 року в міноборони Ізраїлю повідомили про переході до менш інтенсивної війни у ​​секторі Газа. До 7 квітня, за даними Times of Israel, Армія оборони Ізраїлю вивела всі свої маневрені сухопутні сили із сектора Газа, залишивши лише одну бригаду для забезпечення безпеки коридору, що розділяє палестинський анклав.

По даними ЦАХАЛ на 6 квітня за півроку війни загинуло 600 ізраїльських військових, з них 256 – з початку наземної операції 27 жовтня 2023 року. Знищено понад 12 тис. терористів, усунено п'ять командирів бригад, понад 20 командирів батальйонів та понад 100 командирів рот ХАМАС. За весь час війни, за даними ЦАХАЛ, з Гази територією Ізраїлю було випущено близько 9100 ракет, з Лівану – близько 3100, із Сирії – близько 35.

Previous post Війна в Україні: ситуація на фронті від речника Генштабу – новини
Next post З днем народження кум – картинки вітання